R&D Days
INNOVATION

Pasul înainte

Care sunt proiectele, provocările și ambițiile zonei de R&D tech din România?

08-09 June 2022

Online event

Concept

În spatele fiecărui produs, fiecărei tendințe și fiecărui pas înainte, stau ani de cercetare și dezvoltare. 

Se spune că nu există R&D în România. Nimic mai fals.


Zona de R&D din România este într-o continuă dezvoltare, cu proiecte care au impact global, aducând laolaltă brilliant minds care caută soluții pentru o lume mai bună și o viață de zi cu zi mai ușoară. 

Vă invităm la R&D Days, festivalul tech care arată progresele extraordinare în materie de cercetare și dezvoltare și care pune în lumină proiectele interesante care iau naștere în România.

Game changing speakers

All

Alexandru Dejanu

Site Reliability Engineer@ Systematic

Lucian Maican

General Manager@ Systematic

Ștefan Teleu

Project Manager@ Systematic

Vlad Mocanu

Senior Software Engineer@ Siemens Romania R&D

Claudiu Feraru

Lawyer, Patent and Trademark Attorney, Ropatent

Pasul înainte

Agenda

Wednesday 08 Jun, 2022

LIVE SESSION

(R&D) Session 1 | Systematic - Inovația nu înseamnă doar tehnologie

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Cu o experiență de peste 20 de ani în zona de tehnologie, cu background atât de produs, cât și de livrare de servicii, business, achiziții, atât în zona de management, cât și în cea de livrare, Lucian Maican, country manager la Systematic, vorbește la R&D Days by Loginro despre inovație, impact social și adaptabilitate.

Una dintre ariile de expertiză ale Systematic este zona medicală. Când a decis, acum patru ani, că vrea să se dedice tehnologiei în zona medicală, Lucian nu știa că va urma o pandemie și că, împreună cu echipa, va fi nevoit să facă față unor provocări noi. Lucian este fascinat când vede câte lucruri se pot face în domeniul sănătății cu ajutorul software-ului și cum, aici, impactul se vede direct.

În discuția de la R&D Days, Lucian Maican spune mai multe despre cum Systematic a gândit și a implementat partea de aplicații din domeniul medical. Split-ul este între două zone mari - cea de pacient și cea de cetățean, mai exact între ce este nevoie în spitale și ce are nevoie cetățeanul acasă, post-spital. "Noi privim aplicațiile și din punct de vedere social", spune Lucian, punând accentul pe impact și pe efecte pozitive atât individuale, cât și sociale, ale produselor.

Lucian povestește despre Columna, o suită de aplicații dezvoltate de Systematic, care adresează atât partea de spital, cât și partea de acasă. În cazul spitalului, vorbim de dosar medical electronic pentru pacienți, dar și de o zonă adresată personalului auxiliar, pentru gestionarea task-urilor. Când pacientul este externat din spital, poate are nevoie de medicație, monitorizare - aici Systematic vine cu aplicații care pot fi folosite pentru perioada post-internare.

Perioada pandemiei a venit cu provocări noi și interesante, la care echipa a trebuit să se adapteze rapid și să rezolve lucrurile în timp record. De exemplu, Systematic a dezvoltat Pandemic Control, aplicație folosită de autoritățile din Danemarca pentru a gestiona și documenta situații, cazuri, contacți sau focare de infecție. Tot în Danemarca, Systematic se poate lăuda că aplicațiile lor sunt folosite la cel mai tehnologizat spital din Europa, spitalul Karolinska din Suedia, pentru a eficientiza munca și timpul personalului medical.

Lucian subliniază un lucru foarte interesant - când vorbim de inovație, poți gândi inovația nu doar la nivel de tehnologie, ci și la nivel de răspuns sau rezolvare creativă a unei probleme, dar și la nivel de business.

"Industriile pe care lucrăm fac headlines în fiecare zi", spune Lucian, subliniind faptul că Systematic este o companie foarte selectivă pentru că domeniile în care activează sunt critice. "Nu ne permitem să facem greșeli", spune el, de aceea având nevoie de seriozitate, senioritate, expertiză la cel mai înalt nivel, skill-uri foarte nișate. Nu e ușor să angajeze, recunoaște el, mai ales pe o piață pe care o știm cu toții ca fiind dificilă, dar tocmai de aceea este o provocare să găsească cei mai buni și potriviți oameni.

Lucian Maican

General Manager@ Systematic

LIVE SESSION

(R&D) Session 2 | Systematic - Despre inovație în tehnologie militară

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Ștefan are peste 10 ani de experiență în piața de tehnologie din România, cu background în dezvoltare software și de management proiecte. Astăzi, vorbim cu el în postura de manager de proiect  al uneia dintre echipele din Systematic care dezvoltă produse in domeniul apărării. S-a angajat în companie încă din etapa în care aveau doar o entitate legală în România, aproape ca într-un startup. Ștefan ne spune despre inovație în tehnologie in domeniul apărarii, leadership și motivație.

Systematic lucrează cu clienți din zona de apărare, pe sistem de Command & Control. Mai exact, produsul la care lucrează și Ștefan se numește SitAware HQ, prescurtare de la situational awareness headquarters. Zona de apărare este una inedită pentru companii românești, ne spune Ștefan, mai ales pe gestionarea organizațiilor și operațiunilor militare de care se ocupă Systematic. O descrie ca o ”aplicație de centru de comandă”, un loc de unde se poate vedea câmpul de bătălie în timp real și lua decizii (printre altele), asemănător unei planșe tactice cu soldați miniaturali, cum ne-am obișnuit din filme de război. Alte utilizări ale aplicației sunt însă și pentru gestionarea spitalelor, în pandemie, pentru sistemele eoliene, sau chiar pentru monitorizarea situației frontului din Ucraina (ca demo intern).  

Un mit al muncii în zona de apărare sunt restricțiile de tot felul pentru angajați. Ștefan spune că nu e cazul și că simte mai multă libertate decât în alte proiecte mai puțin sensibile. Sigur, există un nivel ridicat de securitate însă nu este atât de restrictiv ca în alte domenii puternic reglementate (cum ar fi cel financiar).

Modul în care Systematic își dezvoltă aplicația e prin research la nivelul clienților (în mare parte, din NATO), unde preiau problemele pe care ei le menționează și vin cu soluții concrete de tehnologie. Există numeroase limitări în rândul clienților din zona apărării, mai ales din punct de vedere al compatibilităților cu alte produse software, al vitezei de schimbare, a tehnologiilor sau datelor folosite. Ștefan subliniază faptul că înțelegerea nevoilor și realităților clienților e un element cheie în cercetare. 

Systematic folosește un model de ”Innovation Lab” pentru a veni cu soluții prin experimente. ”Inovația se întâmplă și la un nivel micro, la modul în care gestionăm echipe, cum tratăm aplicații din perspectiva calității, modul în care recrutăm”, spune Ștefan. El vede inovația întâmplându-se la fiecare acțiune ce împinge proiectul mai departe sau contribuie la creșterea companiei. Consideră că e importantă flexibilitatea, ”ieșitul din zona de confort”, atât pentru inovație cât și ca principiu de performanță în cadrul echipei pe care o conduce. Ștefan vorbește cu plăcere despre leadership, ca un pasionat al domeniului: ”e important să ai capacitatea de a cauta soluții creative și din alte perspective, nu doar din cea tehnică”, spune el. Crede că e important să existe o separare între planurile profesionale și personale, tocmai pentru a putea fi mai performant în activitatea din timpul programului dar și pentru a avea timpul și energia pentru viața personală.

Ștefan vine aici cu un exemplu foarte bun: face și muzică, tocmai și-a lansat propriul album de curând, numit ”Pleb life” (adică pentru oameni obișnuiți, de la oameni obișnuiți). E un talent plecat de la un hobby întâmplător, descoperit în timpul facultății, pe care însă și l-a păstrat de-a lungul anilor până a ajuns să-l transforme într-o adevărată pasiune, cu rezultate concrete. Nu există un secret pentru a începe să faci lucruri sau pentru a-ți asuma riscuri, mai spune Ștefan. Depinde foarte mult de contextul personal, de punctul în viață în care se află o persoană (cu familie sau fără, de exemplu), care influențează sau direcționează deschiderea către risc și ”nou”. Ștefan se declară o persoană cu mintea deschisă către schimbare. ”Nu vreau să-mi neg șansa de a trăi o experiență”, spune el. Crede că e importantă perseverența în orice întreprinde, dar și stabilirea de habits, de obiceiuri pe care le deprindem prin exercițiu zilnic (cum a fost cu muzica): ”nimănui nu-i place partea de la început, când nu se descurcă, pare că e foarte greu în timp ce altora pare că le e ușor”, mai spune el.

În încheiere, Ștefan vorbește despre pasiunea lui pentru Dungeons & Dragons, un joc de tip fantasy care are multiple aplicabilități și în viața reală, în job sau în relațiile cu alți oameni.

Ștefan Teleu

Project Manager@ Systematic

LIVE SESSION

(R&D Days) | Panel Systematic - Ce înțelegem prin inovație?

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Aceasta a fost întrebarea care a traversat sesiunea R&D Days powered by Loginro, ce i-a avut ca invitați pe Lucian Maican, General Manager, Ștefan Teleu, Project Manager și Alexandru Dejanu, Site reliability Engineer, toți la Systematic.

Lucian Maican, cu peste 20 de ani experiență în zona de tehnologie, crede că, atunci când vorbim despre inovație, vorbim despre lucruri care ne fac existența mai ușoară, ne îmbunătățesc calitatea vieții. Uneori, e inovație și în procese, nu doar în produse, spune el. “Nu cred că ne putem permite să nu inovăm”, crede Lucian. Sunt momente când nevoia de inovare este atât de mare încât nu îți poți lua pauză, cum a fost pandemia, dar sunt și momente când trebuie să consolidezi, să construiești pe inovație, să aduci rezultate, să ai un impact în societate, spune Lucian. 

Pentru Ștefan Teleu, om cu background în dezvoltare de software și manager pe un proiect de command & control pentru NATO, inovația este ceva ce aduce un beneficiu domeniului public, avansul tehnologic, dar și lucrurile micuțe, incrementale, nu neapărat “breakthrough”. “Inovația poate fi și în felul în care muncești tu personal”, spune el. “Rolul inovației e să îți aducă un rezultat, al creativității e să te împingă peste un hop”, adaugă Ștefan. Ștefan dă exemplul muzicii, unde foarte puține lucruri pot fi considerate noi, dar asta nu le face mai puțin inovative. “S-au luat concepte vechi și s-au dus mai departe”.

Alexandru Dejanu, cu experiență în medical, banking, automotive sau telecom, spune că e important felul în care fiecare percepe inovația și că, oricum, e lucru greu de cuantificat. Contează cum o aplici și cum merge în paralel cu creativitatea. Sunt dobândite sau te naști cu ele, se întreabă Alex. “poți inova fără creativitate”, crede el. 

Alex, care a lucrat și în Franța, spune cum acolo există o cultură tehnică și un apetit pentru inovație, care are legătură cu background-ul cultural, dar și cu sistemul educațional. Apetitul vine din urmă spune el, “nu e un switch să dai drumul la inovație”. Ștefan susține această idee, subliniind că sistemul nostru nu ne pregătește pentru activități creative, ci pentru a soluționa probleme. “Așa s-a format cultura, companiile caută oameni care să rezolve lucruri, nu care să vină cu idei. Lucian este de aceeași părere: “La noi se punea problema să stăm cuminți în bănci cu mâinile la spate. Inovația înseamnă să ieși din tipare, să fii outspoken”. 

Cei trei invitați au vorbit și despre ce înseamnă inovație în Systematic, care este filosofia companiei, cum sunt gândite produsele și care sunt provocările cu care se confruntă. 

De exemplu, în Systematic, nu există conceptul de front end, back end etc, ci doar de software engineer care “îți permite să fii creativ, nu te pune într-o cutie”. “Vorbim de zona de software development din perspectiva de programar epunct. Odată ce ai pregătirea, nu ar trebui să fie foarte complicat să înveți limbaje de programare noi”, crede Lucian Maican. E o formă de inovare, cred oamenii de la Systematic, care le dă libertate și spațiu pentru a se dezvolta. 

Lucian, Alex și Ștefan au vorbit și despre câteva dintre proiectele Systematic, cum ar fi Synergy, o platform as a service, un proiect in house, inovator, care folosește tehnologii noi de cloud native și care facilitează timpul în care este livrată o soluție și scurtează feedback-ul. 

Mai mult, au vorbit și despre cum se pot echilibra business-ul cu inovația. Da, poate din perspectivă de business nu poți face mereu orice dar, pe de altă parte, nu ai de unde să știi de la început dacă va merge sau nu un proiect. “Dacă nu inovezi, riscul e să stai în confort zone”, crede Ștefan iar Lucian completează “dacă pui frână, nu inovezi”.

Întrebați care ar fi domeniul din România care ar avea cea mai mare nevoie de inovație, toți trei au răspuns la unison: educația! 

Ștefan Teleu

Project Manager@ Systematic

Lucian Maican

General Manager@ Systematic

Alexandru Dejanu

Site Reliability Engineer@ Systematic

LIVE SESSION

(R&D) Session 1 | Siemens - Cercetare la Siemens: Gabriel despre Smart Cities, energie și cariera de cercetător

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Gabriel lucrează la Siemens de peste 4 ani în diferite proiecte de cercetare, ca Data Analyst. El este și asistent universitar, unde predă algoritmi (printre altele). A fost mereu interesat de cum funcționează anumite tehnologii care i-au ieșit în cale, de la camere 3D la aparatură medicală. Scopul proiectelor la care Gabriel lucrează la Siemens este găsirea de soluții inovative, indiferent de domeniu. Unul din proiectele de care am discutat în sesiune este unul de Smart Cities, numit Aspern City - unul din proiectele apropiate lui. Gabriel conduce o echipă internațională în cadrul proiectului, cu un grup de cercetare în Viena și o echipă în România.

Aspern City este un cartier nou, construit aproape de malul Dunării în Viena ca un proiect de Smart City bazat pe mai multe concepte inovative. Scopul principal al acestui proiect este de a asigura circulația energiei în mod optim. Cartierul conține clădiri rezidențiale, cămine pentru studenți, și o școală, toate construite sub tutela de ”Smart building”: consum optim de energie, cu scopul de a deveni sustenabile în regim propriu. La proiect se adaugă și conceptul de ”Smart user”, bazat pe măsurători ce sunt disponibile utilizatorilor referitor la consumul (sau producția) de energie pe care îl au. Măsurătorile sunt obține prin conceptul de ”Smart ICT”, bazat pe senzori ce colectează date în diverse puncte ale sistemului (cum ar fi calitatea aerului, pe lângă utilizarea energiei).

Consumul și producția de energie în context rezidențial prezintă mai mult interes cu cât se conturează o criză de energie în Europa, din cauza războiului din Ucraina. Sistemul la care lucrează Gabriel oferă metode alternative de producție și utilizare a energiei solare, ce poate fi folosită inclusiv în stații de alimentare a vehiculelor electrice. 

Întrebări la care a răspuns Gabriel:

 • Cum se împacă experiența de profesor cu cea de cercetător? Este uneori complicat însă cele două părți sunt legate și, mai ales, ambele îi fac plăcere.
 • Sunt interesați studenții de cercetare? Gabriel își dorește mai multe proiecte de cercetare însă chiar și așa, spune că sunt grupuri de studenți atrași în mod specific de zona asta. 
 • Competențe necesare pentru cercetare? Curiozitate este cuvântul cheie, răspunde Gabriel, pentru a îți păstra motivația de a explora. Un alt cuvânt cheie este răbdarea: rezultatele pozitive necesită timp. 
 • Ce le recomanzi celor care doresc să intre în cercetare? E nevoie de o mentalitate care duce la nevoia de continuă explorare, de căutare de noi idei.
LIVE SESSION

(R&D) Session 2 | Siemens - Cercetare la Siemens: despre project management de digitalizare, Green Mentality și diversitate

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Vlad lucrează la Siemens ca Design & Development Engineer, în primul rol de după absolvirea facultății. ”Cercetarea m-a găsit pe mine”, descrie el modul în care a ajung să lucreze în domeniu. Vlad crede în design-ul bine gândit, cu perspectivă de viitor și este interesat și de leadership, de modul în care oamenii sunt tratați și cum lucrează ca parte dintr-o echipă.

Astăzi am vorbit cu Vlad despre un proiect la care a lucrat, de digitalizare într-un context industrial. Proiectul se numește DIPPS (Digitalization of Industrial Power Plant Solutions), început în Malta cu obiectivul de a tranziționa unități de producere a energie de la un model de ardere a combustibililor fosili la un model sustenabil, ecologic. A fost un proiect complex și sensibil, cu costuri ridicate și mulți oameni implicați, și ține de siguranța energetică a întregii țări, deoarece acele centrale sunt sursa principală de energie a Maltei. Proiectul face parte din ceea ce Siemens numește Green Mentality (axat pe sustenabilitate) iar implementarea a durat 2 ani.

Primul pas în proiect a fost de înțelegere a nevoilor prin adunarea de date. Vlad subliniază însă nevoia de adaptare pe moment; realitatea s-a dovedit a fi complet diferit de planul cu care au plecat la drum. Dispozitivele de colectare date pe care le pregătiseră nu puteau fi utilizate în cadrul centralelor din Malta (din multiple motive logistice). Următorul pas a fost partea de Proof of Concept: identificarea și propunerea de idei ce pot funcționa ca soluții însă necesită testare. Odată rezolvată problema instalării dispozitivului de colectare date, au intrat în partea de implementare a sistemului, ce conține mai multe etape: achiziție de date, pregătire a datelor, notificare evenimente, machine learning și vizualizare a datelor.

În cadrul proiectului, Vlad a făcut parte dintr-o echipă internațională, cu 15 naționalități. El a apreciat diversitatea echipei și o consideră cu atât mai utilă inovației sau găsirii de soluții inedite, ”outside the box”. Ne spune că ”energia” grupului este foarte importantă pentru productivitate și pentru motivație de a reuși. ”Ritualul” ieșitului la masă a fost unul important, deoarece le-a permis schimbul relaxat de idei, mai spune el.

Întrebări la care a răspuns Vlad:

 • Există posibilitatea la Siemens de a lucra pe mai multe proiecte? Ține și de opțiunea personală însă în general oamenii sunt implicați într-un proiect principale și alte câteva secundare (2 sau 3).
 • Există specializări pe anumite industrii sau opțiuni de a schimba industria la Siemens? Nu există o impunere a tehnologiei folosite, oricine poate să vină cu metode noi de a rezolva o problemă (chiar dacă uneori nu se potrivesc). M-ar interesa și dezvoltarea personală pe partea de inteligență artificială.
 • De ce ai nevoie pentru a fi un om bun de cercetare? Curiozitatea, atât pentru a face cercetare cât și pentru a te dezvolta profesional sau personal. Curiozitatea te face să treci și peste obstacole, prin simpla dorința de a afla cum funcționează acel obstacol - și ce e dincolo de el.
 • Ce le recomanzi celor care au curiozitate și vor să intre într-un job de cercetare? Cercetarea variază în funcție de domeniu și de context. Atât în cercetare cât și în IT e important să faci proiecte pe cont propriu, din interes și curiozitate.

Vlad Mocanu

Senior Software Engineer@ Siemens Romania R&D

LIVE SESSION

Practici de licențiere în tehnologie

08 June 2022, 15:00 - 18:00

Claudiu Feraru, Ropatent, este avocat cu 17 ani experiență în mărci și brevete, o temă importantă în special în zona de tehnologie. În discuția din cadrul R&D Days, by Loginro, Claudiu a explicat mai multe despre ce înseamnă licențierea în tehnologie. 

Deși vine cu multe implicații, crede Claudiu, este încă o zonă insuficient conștientizată în zona de business, deși consecințele pot fi uriașe, de la diminuarea veniturilor la separarea business-urilor. 

De ce e important? Pentru că, în primul rând, ne conștientizează și ne responsabilizează. Toate aceste aspecte sunt pentru a preîntâmpina și maximiza drepturile pe care le ai asupra unei tehnologii.

Iată câteva dintre lucurile foarte interesante pe care le-a punctat avocatul Claudiu Feraru:

 • S-a constatat că au existat multe neînțelegeri conceptuale și, de aceea, e bine să implici avocații încă de la început;
 • Înainte de orice discuție, este improtant să avem un NDA. Dacă intri în discuții cu cineva, trebuie să îți protejezi tehnologia. Odată ce împărtășești informația, celălalt poate să o ia și să o exploateze;
 • Este bine să nu mergi singur la negocieri;
 • Este important, înainte de orice, să semnezi niște termeni generali. Bineînțeles, business-ul trebuie să prevaleze, nu partea juridică, dar un acord pe termeni este necesar. 
 • Codul sursă se poate proteja prin instrumentul juridic numit “program de calculator”;
 • Algoritmul este exclus de la protecție dar practica s-a relaxat și te trimite la case law - punctual pe programe de cod; trebuie să demonstrezi efectul tehnic pe care îl produce un astfel de program
 • Se poate proteja și know how-ul - există p legislație europeană specifică și vine la pachet cu brevetul de invenție. Când ai un brevet de invenție și îl licențiezi, trebuie să dai și know how-ul;;
 • Acordurile de confidențialite - cum se fac? Scopul trebuie să fie clar definit și utilizarea clară. Și de aici apar neînțelegeri privind folosirea informațiilor. Să ții o evidență a informațiilor trimise și primite;
 • Sunt și aspecte de concurență - utilizarea unui specialist în domeniu ajută în aspectele de concurență și proprietate intelectuală, inclusiv pentru evitarea unor amenzi;
 • Atenție la limitări, la împărțirea clientelei, la fixarea prețului, precum și la clauzele hardcoredpdv concurență;
 • Licențele pot fi exclusive sau neexclusive - important să ai un raport de audit care îți identifică ce ai;
 • Este nevoie de atenție, când vorbim de licențiere, la aspecte ce țin de teritorialitate - unde se acordă licența - în România, în UE, worldwide? 
 • Cum funcționează sublicențierea? 
 • Cu privire la redevențe, este nevoie de o vigilență sporită. Sunt multe discuții cu privire la stabilirea redevențelor. 
 • Fenomenul contrafacerii, spus mai pe șleau furt. Important este să îl diminuăm pe cât posibil;
 • După tranzacție, e nevoie de un audit permanent. Trebuie să se vadă dacă licențiatul are capacitatea de a livra pe tot teritoriul și de a plăti redevențele corespunzătoare;
 • Contractul de licență trebuie înregistrat pentru a lua toată lumea act de el;
 • Drepturile se nasc când depui cererea de brevet și devin exclusive atunci când examinatorul îți dă decizia de acordare a brevetului

Claudiu Feraru

Lawyer, Patent and Trademark Attorney, Ropatent

LIVE SESSION

Bet on innovation by Magurele Science Park

08 June 2022, 15:00 - 18:00

După o dezbatere ce a avut ca temă „Impactul inovării și puterea comunității”, unde invitații Ana Maria Melinte (EXIGO), Lucian Andrei (Zitec), Mihai Drăghici (PayByFace) și  Radu Ionescu (SecurifAI), moderați de către Mădălin Ioniță, au vorbit despre ce înseamnă inovația în tehnologie și ce aplicabilitate poate avea în zona de business, participanții au putut afla mai multe despre inițiative inovative din comunitatea MSP, prezentate în zona expozițională.

Astfel, de exemplu, am văzut cum fața ta poate deveni card de credit, mai precis putând plăti prin recunoaștere facială cu PaybyFace, cum partea de cercetare fundamentală pe zona de materiale și tăieri va avea o aplicabilitate din ce în ce mai mare în producție, cum materialel noi au aplicații în producția de energie, dispozitive wearable, materiale dedicate reactorului cu fuziune și cum toate acestea pot fi folosite de către companii. 

În cazul MSP, este importantă și inovația, dar și comunitatea - scxhimbul de idei, dezbaterea, colaborarea, cercetarea. Astfel de evenimente care aduc împreună inovatorii cu reprezentanții mediului de business pot reprezenta un început frumos pentru proiecte de impact în viitor.