Cătălin vrea să-și crească fetița în România
T3ch life
by eMAG September 16, 2021 at 1:55 PM

Cătălin vrea să-și crească fetița în România

Dorul de familie l-a făcut pe Cătălin să vrea să revină în România, după 6 ani în Anglia. Cel mai mult și-a dorit ca fetița lui să crească alături de familie: “În Anglia mi s-a părut că e mult mai greu pentru un copil să ducă o viață fericită, cel puțin în primii ani de viață.”, mărturisește el. 

Cătălin face parte din echipa eMAG din iunie 2020, de când a revenit în România. L-am ales dintre cei 4.000 de colegi deoarece ne-a inspirat povestea reîntoarcerii lui acasă pentru a își crește fiica alături de familie, dar și pentru reușita de a își împlini aspirațiile profesionale alături de eMAG. Recent, Cătălin a devenit Team Lead și conduce o echipă de high performers, asemenea lui, ce inovează împreună și contribuie cu pasiune la construirea viitorului în ecommerce.


Cătălin a plecat din țară imediat după masteratul în inginerie electrică de la Universitatea Politehnică București. S-a îndrăgostit de Anglia încă de prima dată când a fost acolo, pentru scurt timp, în 2008. I-au plăcut societatea englezească și perspectiva profesională: “mi s-a părut diferit modul de lucru și mentalitatea oamenilor vizavi de ceea ce facem, ca programatori.”.

A început să lucreze ca programator încă din facultate și a realizat că sunt lucruri care lipseau la momentul respectiv pe piața IT din România. Și-a dorit să învețe lucruri noi, să lucreze cu automatizări ce nu erau disponibile încă în țară și să vadă și cum se conduce o companie în manieră englezească.

A primit o ofertă din Anglia și așa a ajuns la Londra, în 2014, împreună cu prietena de atunci (actuala soție). Cătălin consideră că l-a ajutat mult în perioada de adaptare să aibă pe cineva alături, pentru a mai schimba impresii despre noua societate în care se găseau. Primii pași au fost mai dificili: “a fost o perioadă destul de mare de acomodare, inclusiv de vorbit engleză fluent cu ceilalți; erau diferiți de noi ca mentalitate de lucru dar și de relaxare, de exemplu după program mergeau la pub”, ne spune el.

Treptat însă, a început să se adapteze și chiar a început să-i placă, și orașul și mâncarea. Dorul însă își făcea apariția constant, suficient încât să merite drumul de câteva ore până la magazinele românești din zonă, pentru delicatese precum slănina românească sau Pepsi Twist (pe care gusturile englezești nu-l apreciază).

Dincolo de partea culinară, dorul mai puternic a început să fie cel de familie și prieteni. A început să realizeze că nu poate fi alături de ei în evenimente importante din viața lor: “Ajunsesem în ultima perioada când stăteam acolo, să ne întoarcem la fiecare 3 luni. Cred că asta a avut cel mai mare impact în faptul că ne-am întors acasă. Dacă faci parte dintr-o familie unită, se simte.”

Cătălin își amintește cum și-a privit primul nepoțel crescând doar prin intermediul pozelor și pe Skype, și cum îi lipseau conversațiile în persoană cu părinții.

După 6 ani de Anglia, au luat decizia să se întoarcă acasă. Au plecat la scurtă timp după carantină, “am zis că ori ne întoarcem în pandemie, altfel o să mai stăm câțiva ani buni să ne facem tot ce ne propuseserăm.”. Nici nu erau disponibile zboruri regulate, s-au întors cu un zbor de repatriere, în iunie 2020.

După o întoarcere mai dificilă, cu 2 săptămâni în carantină împreună cu fetiță lor, readaptarea a fost rapidă. Pentru o vreme însă, gândul a mai rămas la Anglia: “Mi-am păstrat timp de 1 an numărul de telefon din UK, în caz de e nevoie să mă întorc”, ne-a mărturisit Cătălin. “Nu știam sigur dacă am făcut pasul bun sau nu.”

Schimbarea jobului a contat mult în perioada de readaptare. Avea un job confirmat cu eMAG dinainte să se întoarcă, după o experiență ideală de recrutare: “La 2 ore după ce am aplicat, am și primit răspuns de la eMAG să discutăm. Partea de interviu mi s-a părut foarte profesionistă. A fost mult mai bună experiența decât oricare din Anglia.”

Ce a influențat cel mai tare decizia de a se stabili în România a fost dorința de a-și vedea fata crescând în societatea românească. A văzut că, în Anglia, copiii aveau de mici programe educaționale prelungite și, dincolo de asta, ar fi însemnat să crească departe de familie: “Mi s-a părut că în România e mai bine pentru copil, poți să ai grădiniță, dar și să îl duci la bunici. Se simte diferit față de un program de la 8 la 18.” Sănătatea emoțională a copilului lui e mai importantă ca orice și, pentru ca fetița să crească fericită, știe că are nevoie de iubirea tuturor celor apropiați, de prezența și de atenția lor.

Se mai gândește în continuare la prietenii din Anglia, la ieșirile la pub sau la prânz. A preluat mai multe principii de la englezi, pe care le aplică în viața de zi cu zi atât profesional, cât și personal:? ”Am învățat că este foarte important să existe niște principii ce nu se aplică doar la comportamentul tău față de ceilalți, ci și la cum construiești lucruri. În domeniul IT, e vorba de principii de cum să scrii codul, ce să faci în anumite cazuri. Am învățat că e un aspect necesar și unul pe care tot timpul pun accent.” Se simte însă împlinit cu viața actuală și cu mediul pe care și l-a construit.

Experiență profesională la eMAG s-a dovedit a fi o potrivire foarte bună cu stilul cu care era învățat. După ce a luat decizia de a rămâne în țară, a aplicat și a obținut și o poziție de Team Leader. La eMAG a găsit aceleași sisteme folosite și în Anglia dar și colegi cu care să se înțeleagă foarte bine și de la care să învețe mult.

“Am avut noroc de faptul că echipele pe care le-am întâlnit aici sunt foarte bune la nivelul relaționării între colegi. Am avut multe discuții cu fostul team leader și m-a învățat cum să fac lucruri, cum să privesc sistemele; am avut foarte multe de învățat de la el, nu am mai avut niciodată pe cineva de la care să simt că am atâtea de învățat.”

Cătălin e și un strateg din fire, pentru care e importantă însemnătatea unui lucru bine construit: “Contează și cât de mult impact poți să ai, să simți că ai făcut ceva.” Îl pasionează jocurile atât să le joace dar, mai ales, să înțeleagă modul în care sunt construite, cum poți crea o lume și cum gândești o dinamică. Atât de pasionat este, încât învață pe cont propriu cum să le facă, experimentează, de la povestea din spate la programarea lor.

Vrei să afli mai multe despre eMAG și să aplici la un job? Gasesti mai multe detalii aici

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one