Mihai Matieș a dat Silicon Valley pe București
T3ch life
by CrowdStrike Romania March 2, 2022 at 10:06 AM

Mihai Matieș a dat Silicon Valley pe București

Mihai s-a întors înapoi în România după 2 ani în Irlanda și încă 6 în California, în însoritul și tehnologizatul Silicon Valley. Ce l-a determinat să își părăsească jobul de la Facebook și să se întoarcă acasă, după atâția ani? Pe scurt, faptul că a găsit și în România ce părea că îi lipsește: empatie, oportunități și provocări interesante.

Mihai Matieș s-a mutat în afara României în 2012, la 31 de ani. Înainte de asta lucra pentru Vodafone în București la intersecția dintre IT și telecom, și nu avea niciun plan de plecare. Tehnologia pe care lucra era interesantă și lucrurile mergeau bine. Nici măcar nu avea cont de Facebook atunci când a fost contactat de un recruiter prin intermediul LinkedIn. Curiozitatea l-a făcut să vrea să afle mai multe, așa că și-a luat zborul către Germania pentru a ține interviurile de angajare.

“A fost o oportunitate care a apărut din senin. Am prieteni care erau hotărâți încă din facultate, doreau să plece din țară și au plecat. Eu nu mi-am dorit asta în mod special, mi s-a părut că oricum peste tot sunt lucruri bune și lucruri rele. Să zicem că în România sunt anumite lucruri care nu merg bine, dar depinde de cum privești lucrurile - în România avem viteză mare la Internet.” glumește Mihai.

Poziția deschisă era într-o echipă nou formată, într-atât de nouă încât nici cel ce avea să îi fie șef nu era încă angajat Facebook. Cu el a avut însă primul interviu, într-un mod inedit: la casa în care locuia viitorul șef, împreună cu familia. I-a cunoscut soția și cei 3 băieți, au luat prânzul împreună și au discutat despre Facebook, tehnologie și California. A fost atât de impresionat de experiență încât și-a creat și cont de Facebook la întoarcerea în România, să vadă “care e treaba cu platforma, dincolo de pozele cu pisici”. Propunerea inițială a fost de a se muta în Silicon Valley însă din cauza dificultăților cu viza, pentru care SUA este binecunoscută, a decis să se mute la biroul Facebook din Dublin mai întâi.

Pasiunea pentru Linux și experiența din telecom i-au fost de mare folos deoarece serviciile pe care lucra Mihai erau legate de notificările SMS trimise de Facebook. Ulterior, a avut ocazia să lucreze la multe alte proiecte de infrastructură, ultimii ani petrecându-i în zona de machine learning. După câțiva ani ca inginer a descoperit că îi place să lucreze mai mult cu oamenii, astfel că a făcut tranziția către management.


Mutarea

Ce trebuiau să fie câteva luni s-au transformat în 2 ani însă Mihai și soția lui s-au obișnuit mai repede decât se așteptau cu Irlanda. Cu vremea mohorâtă ceva mai puțin, într-adevăr, și de asemenea le lipseau prietenii și familiaritatea vieții din România, de la ciorba de burtă la viteza Internetului. Nu le-au lipsit deloc traficul din București însă.

Mutarea în California a venit ușor, după experiența de a fi plecat deja de acasă, din Romania. S-au mutat în Silicon Valley, pentru a fi aproape de birourile Facebook, spre deosebire de alți colegi care preferau să locuiască în San Francisco și să facă naveta mai bine de o oră dus - o oră întors: “E o dezbatere nonstop între a sta în Valley prin suburbii sau în San Francisco. Depinde ce îți place, o viață mai activă social, să ai lucruri aproape, vrei multe restaurante lângă tine, ești obișnuit în stilul oraș, atunci stai în San Francisco. Dacă vrei o viață mai relaxată, suburbiile sunt mai potrivite. Când ne-am mutat din România stăteam în apropierea Bucureștiului, așa că eram obișnuiți cu stilul de suburbie.” spune Mihai.

Diferențele față de Irlanda s-au făcut simțite imediat: “În California e vreme frumoasă dar câteodată e plictisitor de frumos, mai ales în zona Silicon Valley unde nu e niciodată foarte cald, niciodată foarte frig. De câțiva ani nu prea mai plouă prin California, e secetă, așa că fiecare zi era exact la fel, fără niciun nor, însorit, cer albastru”, mai zice Mihai, mai degrabă contemplativ.

Silicon Valley este acum o zonă locuită de mulți imigranți, iar asta a făcut mai ușoară adaptarea la noul mediu. Un număr mare de localnici au părăsit orașele din zonă, alungați de prețurile în creștere la locuințe, produse și servicii. Asta a devenit chiar o situație interesantă, spune Mihai. Se câștigă mai bine ca babysitter decât ca angajat mid-level în unele corporații. Iar odată cu pandemia și cu lucrul de la distanță, au început să plece și mai mulți oameni către zone mai liniștite, cu un cost mai redus al vieții.


Întoarcerea

După 2 ani de Irlanda și 6 ani de California, Mihai și soția lui s-au hotărât să se întoarcă acasă. Paradoxal, întoarcerea s-a suprapus pe începutul pandemiei. Au revenit în țară cu unul din primele zboruri ce au intrat în carantină, în perioada plină de confuzie și haos a lui martie 2020. Trebuiau chiar să revină mai târziu, însă semnalele la nivel internațional erau că va fi din ce în ce mai greu să călătorești, așa că și-au devansat întoarcerea cu o săptămână.

Plecarea din România nu a venit ca o evadare, orice posibilitate rămăsese deschisă: “Nu eram hotărâți să rămânem definitiv pe meleaguri străine, voiam în primul rând să trăim experiența de a locui în altă țară”, spune el. În SUA obținuseră deja green card, ceea ce le permitea să locuiască acolo pe termen nelimitat; era o viață bună, fără a avea vreun motiv palpabil de a o părăsi. Însă ceva lipsea. Aceeași experiență o aveau și colegii lui Mihai, după cum ne mărturisește: “M-a frapat faptul că atunci când am anunțat oficial că plec, au început să-mi spună și alți colegi de peste tot din lume că, da, și eu m-aș gândi să mă întorc dar parcă niciodată nu e momentul potrivit, sunt copiii aici. Niciuna din persoanele cu care am vorbit nu era nefericită de viața din California sau de la Facebook, era doar ceva care-i atrăgea înapoi, poate inexplicabil. Îmi aduc aminte de un coleg care îmi zicea ce curaj am că mă întorc, că el nu ar avea.“

Unul din motivele pentru care s-au hotărât să se întoarcă era de a fi mai aproape de părinți. Însă erau și alte motive mai obiective, cum ar fi schimbarea în bine a României pe care o observaseră în vizitele anterioare. Reveneau în țară cam o dată la 1 an sau 2 și vedeau mici exemple care le arătau că lucrurile se schimbă. Unele erau detalii minore, cum ar fi un look mai modern al Căii Victoriei. Altele, schimbări majore în empatia funcționarilor publici, după cum ne poveste Mihai un episod: “Eram în vizită în România și am fost să îmi schimb buletinul. La vreo oră după depunerea cererii, m-a sunat domnul de la ghișeu să-mi spună că îmi mai trebuie nu știu ce hârtie. Eu trebuia să plec din țară în 2 zile, nu mai aveam când să umblu după acte, dar s-a oferit dânsul să se ocupe dacă depun cererea. Am depus-o și s-a dus el la Primărie să ridice hârtia pentru mine.”


CrowdStrike

Prezența CrowdStrike în România, compania la care lucrează în prezent, a jucat un rol în revenirea în țară. Prima discuție cu ei a avut-o în State, atunci când a fost contactat de un recruiter tot pentru o poziție în Silicon Valley, la CrowdStrike US. Nu era interesat să își schimbe cariera însă a remarcat că aveau birouri și în București. I-a rămas în minte opțiunea aceasta, după cum ne spune el: “Când dezbăteam dacă să ne întoarcem în România, mi-am amintit de oferta celor de la CrowdStrike și m-am gândit că uite, se poate să găsesc și în România o cultură asemănătoare cu Silicon Valley, un loc unde să aplic lucrurile pe care le-am învățat aici.”

Planul inițial era doar să se întoarcă în România și să ia o pauză. Pauza s-a suprapus peste cea forțată adusă de pandemie însă. Ulterior, i-a contactat pe cei de la CrowdStrike și din discuție în discuție, a ajuns să lucreze cu ei. A găsit multe similarități cu experiența de la Facebook și numeroase oportunități de a pune în aplicare ce a învățat în afară:

“În primul rând căutam o cultură asemănătoare și colegi pasionați. Și mă bucur că am găsit asta. Oamenilor li se acordă încredere, sunt autonomi, lucrurile sunt flexibile astfel încât să poată fiecare să se simtă în largul lui și să facă ce face el mai bine. Mi-e greu să compar CrowdStrike cu alte companii din România, nu știu ce se întâmplă zi de zi în alte părți, dar cultura de Silicon Valley e transpusă în CrowdStrike iar asta o face o companie deosebita în contextul românesc.”

Mihai e un pasionat de tehnologie, iar pentru el e fundamental să lucreze cu tehnologii noi și să aibă satisfacția că munca e vizibilă și are un scop important. Ca Engineering Manager la CrowdStrike, a obținut exact asta:

“M-a atras la CrowdStrike și faptul că lucrez mult cu colegi din SUA și din alte țări pe produse ce sunt făcute în România (cu responsabilitatea și ownership-ul aici). Sunt lucruri create aici, nu controlate strâns de la centru. Tehnologiile folosite sunt foarte interesante și scara lor foarte mare, față de ce am văzut în alte companii. Mi-a plăcut și că responsabilitatea e mai mare, că e important ceea ce fac, iar că misiunea e una nobilă: de a crea o lume IT mai sigură.”


Vrei să afli mai multe despre CrowdStrike și să aplici la un job? Găsești mai multe detalii https://loginro.com/companii/crowdstrike.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one