Programat să codezi viitorul - dar cum arată viitorul? Cum va arăta societatea pornind de la modul în care ne construim acum sistemele tehnologice? Care sunt implicațiile, riscurile și beneficiile? Unde trebuie să tragem linie și unde e nevoie să reflectăm mai mult? Ce trebuie să avem în vedere atunci când gândim sau construim tehnologie? Speakerii din acest an de la Outspoken problematizează, uitându-se la viitor, teme vitale, în raport cu tehnologia - sisteme democratice, diplomație, criminologie, violență, jurnalism, sănătate, apărare, psihologie, echitate sau empatie.
Technical Product Manager@ Bitdefender
General Manager@ Systematic
Senior Manager@ Bitdefender
Project Manager@ Systematic
scriitor de SF & jurnalist
Diplomat
jurnalist de investigație
Criminolog, lector universitar
Medic psihiatru, fondator Atlas.app
Departamentul pentru Situații de Urgență
Software developer, Group Lead Essensys
Director Executiv Confederația Patronală Concordia
Leitner Professor of Philosophy and International Affairs, Yale University
Radu Burnete este directorul Confederației Patronale Concordia, organizație care reprezintă, printre altele, și industria de software.
Radu este însă și pasionat de filosofie, istorie și politică iar pe scena Outspoken a vorbit despre tehnologie din toate aceste unghiuri, oferind o perspectivă fascinantă și profundă asupra subiectului, cu multe întrebări care ne dau de gândit.
Director Executiv Confederația Patronală Concordia
Gabriel și Mihai ne prezintă ce face Bitdefender din punctul de vedere al tehnologiilor de securitate pentru a le oferi clienților lor cea mai bună soluție și care e viitorul în această piață.
Ei ne povestesc despre principalele provocări de securitate cibernetică, precum prea multe instrumente de securitate care oferă prea puțină vizibilitate, prea puține resurse umane pregătite în acest domeniu, lipsa prevenției, modul în care evoluează amenințările și despre cum soluția Gravity Zone de la Bitdefender le adresează.
Technical Product Manager@ Bitdefender
Senior Manager@ Bitdefender
Lucian Maican este directorul general al Systematic România. La Outspoken a vorbit despre cum tehnologia ajută domeniul medical, eficientizând procese și sisteme medicale. Lucian analizează trendurile din domeniul medical și cum ar putea arăta medicina viitorului, cu ajutorul tehnologiei.
General Manager@ Systematic
Diplomat de carieră cu pregătire academică în științe sociale și politice și drept internațional, Andrei Țărnea are o vastă experiență vastă în cercetare politică și socială, mediul academic, afaceri guvernamentale și comunicații de criză. Expertiza sa acoperă planificare politică, comunicare publică în afaceri bilaterale și multilaterale, diplomație publică și culturală.
Diplomat
Ștefan Teleu este project manager la Systematic de trei ani, după ce înainte a fost, pentru mult timp, software developer. Este pasionat de zona de leadership așa că, la Outspoken, a vorbit despre cum ar putea arăta leadership-ul în viitor și ce este important să avem în vedere atunci când conducem o echipă.
Project Manager@ Systematic
Nicolai a vorbit la Outspoken despre un subiect interesat și controversat - vaccinurile. A făcut-o însă dintr-o perspectivă a empatiei și a echității, a modului în care tehnologia ajută
Treaba noastră în tech e să construim lucruri, credea el. Dar realitatea e mai complicată. “Noi în tech, de fapt, rezolvăm probleme din viața reală”.
Software developer, Group Lead Essensys
Biro ne povestește despre cum echipele din care a făcut parte au utilizat tehnologia pentru a aduce în fața cititorilor investigații cu răsunet, precum Panama Papers, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație.
jurnalist de investigație
Dan Rusu este lector în criminologie în Marea Britanie și cercetează cum condamnații își pot reconstrui viața după ce sunt eliberați din penitenciar. La Outspoken, el a oferit o perspectivă fascinantă asupra implicațiilor folosirii tehnologiei în criminalistică, dar și asupra modului în care tehnologia poate fi un factor agravant în felul în care sunt comise infracțiunile.
Criminolog, lector universitar
De prea multe ori ne amăgim că SF-ul are rolul de profet. Nu e mereu așa. Sunt viitoruri imaginate, nici măcar probabile, unele nici măcar posibile. Rolul fundamental al SF-ului este acela de a ne permite să ne imaginăm și să ne schimbăm noi înșine și societatea din jurul nostru, spune Adrian.
scriitor de SF & jurnalist
Ce a însemnat invazia Ucrainei de către Federația Rusă pentru mecanismul de răspuns de urgență național și european
Mihai Lupu ne vorbește despre extraordinarul acestei situații și cum instituții și organizații, unele din ele având experiență pe sprijin umanitar și altele nu, au ales să reacționeze. Criza umanitară determinată de invazia Ucrainei nu poate fi asemănată altor zone de război, precum Siria, și atunci nu poate fi folosit același tip de răspuns și preluate fluxuri de acolo, pentru că nu ar fi funcționat. Diferențele majore, spune el, sunt la amploare, un număr foarte mare de persoane care veneau într-o săptămână, la diverse puncte de graniță, când în alte cazuri acest număr de persoane intra într-o țară pe parcursul unui an și la cum sunt pregătite instituțiile și organizațiile neguvernamentale pentru astfel de situații.
Departamentul pentru Situații de Urgență
La Outspoken, Thomas Pogge vorbește despre ceea ce consideră că ar fi o soluție echitabilă pentru ce înseamnă inovație, dar și un acces liber, nediferențiat și nediscriminatoriu la ea, ajutând prin aceasta la scăderea inegalităților la nivel global, dar susținând în același timp avansul tehnologic.
Leitner Professor of Philosophy and International Affairs, Yale University
La Outspoken, Mihai Bran a vorbit despre sănătate mintală și psiho-emoțională și, mai ales, despre cum poate fi ea influențată de tehnologie.
Medic psihiatru, fondator Atlas.app