TECHNOLOGY FESTIVAL

Programat să te întorci acasă

20 Apr - 21 Apr, 2022

Online event

Diaspora Fest

Despre schimbare pozitivă prin tehnologie și științe sociale

20 April 2022, 10:00 - 11:00

Speakers

Bogdan Ivănel

Co-founder & CEO @ Code for Romania

Bogdan a plecat la 19 ani din țară, către Olanda (la Utrecht) de unde și-a luat licența în Drept Transnațional, Relații Internaționale și Istorie. A devenit interesat mai ales de zonele de război și a studiat conflictele din fosta Iugoslavie. A plecat la Oxford pentru un master în Studii Rusești și Est-europene, după care a revenit în Utrecht pentru un al doilea master în Drept Public Internațional.

Content

În teza de doctorat s-a axat pe Drept Internațional la Sciences Po, în Paris. ”Nu poți să înțelegi o știință socială fără să le înțelegi pe celelalte”, spune Bogdan, referitor la diversitatea studiilor sale.

Bogdan s-a întors în România după tragedia de la Colectiv, cu dorința de a se implica în societatea civilă. A realizat că sunt anumite goluri, mai ales în zona de transformare a datelor administrative în informație. O altă nevoie importantă pe care a identificat-o a fost cea de metodă: existau protestele și politicile publice, dar tehnologia nu apărea aproape deloc în societatea civilă. ”Tehnologia este una din puținele metode de schimbare socială”, spune Bogdan. A fost inspirat de un video de la TED al lui Jennifer Pahlka, de la Code4America, să dezvolte o inițiativă similară și în România. ”Know-how” a luat mai mult de la organizații din America Latină decât din țările dezvoltate, mai ales în ceea ce privește colaborarea cu societatea civilă. A început Code4Romania acum 6 ani ca organizație independentă ce colaborează însă cu celelalte @Code4 din diverse țări. Este cea mai mare organizație după cea din America și probabil cea mai productivă la nivel global, cu cele mai multe produse și 2000-3000 de voluntari, ce lucrează atât cu autoritățile cât și cu societatea civilă. 

Înainte de a ajunge la voluntarii din tehnologie, la programarea efectivă, la Code4Romania se face cercetare. Organizația are cercetători fulltime pe 5 arii de studiu: sănătate, educație, mediu, grupuri vulnerabile, participare civică. Fiecare arie are mai multe subdomenii acționabile: Anual, într-un ciclu de cercetare, se axează pe câte un subdomeniu din fiecare domeniu și efectuează o cercetare. Printre pași: mapează actori implicați în zona respectivă (specialiștii, instituțiile, ONG-uri), țin interviuri cu ei și cu publicul țintă, după care creează o listă cu problemele identificate. După cercetare, se ajunge la partea de soluții de tehnologie ce poate răspunde problemelor, cu implicarea specialiștilor în ”user experience design”. La sfârșitul ciclului de cercetare, adaugă lista de soluții care răspund problemelor identificate, împreună cu specificațiile tehnice și feedback-ul de la comunitate. Code4Romania lucrează în principal cu voluntari dar și cu echipe plătite, pentru a accelera procesul de dezvoltare a soluțiilor (în prezent sunt peste 200 soluții proiectate). E foarte important ca infrastructura să rămână live și după lansare, ceea ce până în prezent au reușit pe deplin. Platforma de votare a fost prima dezvoltată și este în continuare activă și pentru următoarele alegeri. 

Bogdan vorbește și despre 2 cele mai grele aspecte ale muncii pe care o fac. Cel mai dificil este atragerea de finanțatori, mai ales pentru anumite probleme sociale specifice cum e violența domestică. Al doilea lucru greu este operaționalizarea, adică lucrul cu instituții publice și ONG-uri pentru a putea folosi și administra soluțiile proiectate: ”avem o misiune continuă de a îi ridica și pe ei o dată cu noi, de a avea grijă ca și partenerii noștri să crească și să înțeleagă ce e o soluție digitală. Trecem printr-o zonă de educație, în primul rând, după care într-una de capacitare”.

Încă de la lansare, comunitățile de programatori au fost foarte deschise colaborării: ”România are un context unic poate chiar la nivel global: e o țară cu probleme încă mari, sistemice, pe care și programatorii le văd în jurul lor, dar în același timp au ajuns la un nivel bun al vieții aici și vor să dea înapoi comunității”, spune Bogdan. În schimb, a fost mai greu de găsit User Experience designeri cu experiență în lucrul cu societatea civilă, care să ajute cu crearea de fluxuri tehnologice. Code4Romania a început să colaboreze cu universități precum Universitatea București și cu Babeș Bolyai din Cluj, pentru a pregăti user experience designeri din rândul studenților la Științe Sociale.  

Implicarea fiecăruia este importantă pentru organizație, fie prin voluntariatul de skill-uri și timp sau prin donațiile lunare. 1 din 5 din voluntarii Code4Romania locuiesc în străinătate, pe 9 fusuri orare. ”Diaspora nu are multe metode de a se implica acasă”, mai zice Bogdan, ”ca fost diasporean”. ”Noi le dăm oamenilor o metodă de a se implica înapoi în România cu o schimbare reală, prin liniile de cod pe care le scriu”.

Watch session