Diaspora Fest
TECHNOLOGY FESTIVAL

De la brain drain la brain gain


 

Programat să te întorci acasă

20-21 April 2022

Online event

Concept

Ești unul dintre cei 40.000 de IT-iști români plecați afară. Ești unul dintre “românii de la…” - <insert nume companie mare>. Ai învățat multe acolo, ai trăit experiențe faine, ai înțeles ce înseamnă industria tech la nivel global. Dar știi oare ce se mai întâmplă pe piața tech din România? Știi oare nivelul la care se lucrează? Care sunt provocările, proiectele, aspirațiile? Știi cum s-a schimbat viața în România? Și… nu-i așa că uneori ți-e dor? 

Avem o propunere pentru tine - REJOIN. 

Te invităm la un festival de tech dedicat profesioniștilor IT din diaspora. Vorbim despre o posibilă întoarcere, vorbim despre oportunități profesionale dar și despre implicații emoționale, vorbim despre lucrurile care s-au schimbat dar și despre cele care se pot schimba cu implicarea ta, vorbim despre investiții dar și despre dor și, mai ales, vorbim despre ce înseamnă acasă pentru oamenii din tech.

Povestim cu

All

Flavia Bucerzan

Group Leader – Employer Branding & Communication@ Bosch

Andrei Dudoiu

Managing Partner & President of Board of Directors @ SeedBlink

Bogdan Ivănel

Co-founder & CEO @ Code for Romania

Cătălin Frâncu

Fondator Dexonline & Dignitas

Mălin-Iulian Ștefănescu

President @ TechAngels

Silviu Pop

Head Of Research @ Colliers Romania

De la brain drain la brain gain


 

Calendar

Wednesday 20 Apr, 2022

WEBINAR

Wellbeing, implicare și un viitor interconectat

20 April 2022, 09:00 - 10:00

Cu o experiență îndelungată în marketing, Flavia gestionează astăzi departamentul de employer branding și comunicare pentru Bosch în România. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a împlinit 9 ani iar biroul din București a fost deschis recent, cu mod de lucru hybrid.

Flavia ne povestește despre modul în care privește Bosch viitorul: unul al produselor interconectate. De aceea compania se axează pe tehnologie AiO (All-in-One), cu scopul de a contribui tocmai la acest viitor. În România, Centrul de Inginerie dezvoltă soluții de mobilitate pentru a îmbunătăți viața pasagerilor și șoferilor, inclusiv tehnologie pentru condus automatizat. Centrul este unul autonom la nivel global, cu propriul produs, în care inginerii au control asupra procesului de la dezvoltare până la produsul finit, și utilizează tehnologii multiple (inclusiv de programare), mai ales din zona Automotive.

Centrul de Inginerie Bosch este în top 3 companii din România pe arii precum training și dezvoltare, wellbeing, și implicare în comunitate. Flavia ne vorbește mai pe larg despre principiile companiei pe aceste arii. Referitor la educație, Bosch are 2 principii: cel de învățare continuă și cel de autonomie în învățare. Bosch oferă programe de dezvoltare tehnice sau de management, acces la platforme de e-learning, schimburi de experiență în alte domenii, dar și shadowing. În ceea ce privește wellbeing-ul, angajații Bosch au parte de cluburi și comunități susținute de companie axate pe mișcare și activități sportive, sala de fitness și cantine ce oferă meniuri optimizate caloric, toate sub umbrela ”befit”, un concept holistic de wellbeing. Mai au acces de asemenea și la un consultant pe probleme de nutriție dar și la consultații psihologice gratuite prin Regina Maria și spații de relaxare. 

Flavia ne mai spune de asemenea și despre munca pe care compania și angajații o fac în sprijinul comunității: de la implicarea în sfera academică, alături de Universitatea Tehnică din Cluj și Babeș Bolyai, dar și lucrul cu elevi și refugiați sau CSR financiar. În încheiere, Flavia punctează politica Bosch pentru echilibru între viața personală si profesională, dar și susținerea pe care o oferă celor din diaspora care hotărăsc să se întoarcă pentru un job la Bosch.

Flavia Bucerzan

Group Leader – Employer Branding & Communication@ Bosch

WEBINAR

Despre schimbare pozitivă prin tehnologie și științe sociale

20 April 2022, 10:00 - 11:00

Bogdan a plecat la 19 ani din țară, către Olanda (la Utrecht) de unde și-a luat licența în Drept Transnațional, Relații Internaționale și Istorie. A devenit interesat mai ales de zonele de război și a studiat conflictele din fosta Iugoslavie. A plecat la Oxford pentru un master în Studii Rusești și Est-europene, după care a revenit în Utrecht pentru un al doilea master în Drept Public Internațional.

În teza de doctorat s-a axat pe Drept Internațional la Sciences Po, în Paris. ”Nu poți să înțelegi o știință socială fără să le înțelegi pe celelalte”, spune Bogdan, referitor la diversitatea studiilor sale.

Bogdan s-a întors în România după tragedia de la Colectiv, cu dorința de a se implica în societatea civilă. A realizat că sunt anumite goluri, mai ales în zona de transformare a datelor administrative în informație. O altă nevoie importantă pe care a identificat-o a fost cea de metodă: existau protestele și politicile publice, dar tehnologia nu apărea aproape deloc în societatea civilă. ”Tehnologia este una din puținele metode de schimbare socială”, spune Bogdan. A fost inspirat de un video de la TED al lui Jennifer Pahlka, de la Code4America, să dezvolte o inițiativă similară și în România. ”Know-how” a luat mai mult de la organizații din America Latină decât din țările dezvoltate, mai ales în ceea ce privește colaborarea cu societatea civilă. A început Code4Romania acum 6 ani ca organizație independentă ce colaborează însă cu celelalte @Code4 din diverse țări. Este cea mai mare organizație după cea din America și probabil cea mai productivă la nivel global, cu cele mai multe produse și 2000-3000 de voluntari, ce lucrează atât cu autoritățile cât și cu societatea civilă. 

Înainte de a ajunge la voluntarii din tehnologie, la programarea efectivă, la Code4Romania se face cercetare. Organizația are cercetători fulltime pe 5 arii de studiu: sănătate, educație, mediu, grupuri vulnerabile, participare civică. Fiecare arie are mai multe subdomenii acționabile: Anual, într-un ciclu de cercetare, se axează pe câte un subdomeniu din fiecare domeniu și efectuează o cercetare. Printre pași: mapează actori implicați în zona respectivă (specialiștii, instituțiile, ONG-uri), țin interviuri cu ei și cu publicul țintă, după care creează o listă cu problemele identificate. După cercetare, se ajunge la partea de soluții de tehnologie ce poate răspunde problemelor, cu implicarea specialiștilor în ”user experience design”. La sfârșitul ciclului de cercetare, adaugă lista de soluții care răspund problemelor identificate, împreună cu specificațiile tehnice și feedback-ul de la comunitate. Code4Romania lucrează în principal cu voluntari dar și cu echipe plătite, pentru a accelera procesul de dezvoltare a soluțiilor (în prezent sunt peste 200 soluții proiectate). E foarte important ca infrastructura să rămână live și după lansare, ceea ce până în prezent au reușit pe deplin. Platforma de votare a fost prima dezvoltată și este în continuare activă și pentru următoarele alegeri. 

Bogdan vorbește și despre 2 cele mai grele aspecte ale muncii pe care o fac. Cel mai dificil este atragerea de finanțatori, mai ales pentru anumite probleme sociale specifice cum e violența domestică. Al doilea lucru greu este operaționalizarea, adică lucrul cu instituții publice și ONG-uri pentru a putea folosi și administra soluțiile proiectate: ”avem o misiune continuă de a îi ridica și pe ei o dată cu noi, de a avea grijă ca și partenerii noștri să crească și să înțeleagă ce e o soluție digitală. Trecem printr-o zonă de educație, în primul rând, după care într-una de capacitare”.

Încă de la lansare, comunitățile de programatori au fost foarte deschise colaborării: ”România are un context unic poate chiar la nivel global: e o țară cu probleme încă mari, sistemice, pe care și programatorii le văd în jurul lor, dar în același timp au ajuns la un nivel bun al vieții aici și vor să dea înapoi comunității”, spune Bogdan. În schimb, a fost mai greu de găsit User Experience designeri cu experiență în lucrul cu societatea civilă, care să ajute cu crearea de fluxuri tehnologice. Code4Romania a început să colaboreze cu universități precum Universitatea București și cu Babeș Bolyai din Cluj, pentru a pregăti user experience designeri din rândul studenților la Științe Sociale.  

Implicarea fiecăruia este importantă pentru organizație, fie prin voluntariatul de skill-uri și timp sau prin donațiile lunare. 1 din 5 din voluntarii Code4Romania locuiesc în străinătate, pe 9 fusuri orare. ”Diaspora nu are multe metode de a se implica acasă”, mai zice Bogdan, ”ca fost diasporean”. ”Noi le dăm oamenilor o metodă de a se implica înapoi în România cu o schimbare reală, prin liniile de cod pe care le scriu”.

Bogdan Ivănel

Co-founder & CEO @ Code for Romania

WEBINAR

Despre construcție pe termen lung, principii și implicare

20 April 2022, 11:00 - 12:00

Fost olimpic internațional la informatică, Cătălin Frâncu a plecat în SUA, la MIT, într-o perioadă în care românii abia începuseră să plece la studii în străinătate. Privind în urmă, se bucură că a fost unul dintre cei care a deschis acest drum. 

Cătălin vorbește în cadrul sesiunilor Loginro din cadrul Diaspora Fest, despre lecțiile învățate afară, dar și despre educație, implicare, proiecte precum dexonline, responsabilitate civică și răbdare. 

La MIT a învățat cum ar trebui făcută educația. “Ideea deschiderii mi s-a părut de neînțeles”, spune el. Era o altă lume decât în România, o lume care l-a format. “Acolo am înțeles pentru prima oară că educația nu trebuie să fie o corvoadă.”, spune el despre anii formării. 

S-a dus prima oară la un stagiu de vară la Google, când erau cel mult 150 de oameni angajați. Vara următoare, a devenit angajatul numărul 501 la Google. Cătălin Frâncu vorbește despre cum era Google la început dar și despre ce pot învăța de aici business-urile românești - de exemplu, partea de acțiuni / opțiuni ca motivație pentru angajați (dar și despre schimbările în cadrul legislativ care ar favoriza acest lucru), dar și despre ritmul nebun de lucru care poate duce la succes. La un moment dat, a simțit că și-a atins limitele, că este o rotiță mică într-un angrenaj mare. 

“Am preferat să fiu o piesă centrală într-un proiect mai mic, dar cu utilitate punctuală”. E vorba despre dexonline.ro, proiectul de suflet al lui Cătălin Frâncu, despre care vorbește cu pasiune și responsabilitate. În 2009 s-a întors în țară. “Întoarcerea nu e o decizie în alb și negru. Faptul că poți compara două lumi în care trăit e un nivel de privilegiu, pentru care sunt recunoscător”, spune Cătălin.  

“Aș vrea să cresc spiritul civic”, și-a spus Cătălin Frâncu, încercând să facă ceva bine pentru țară, dar și să rămână programator. Cătălin își fundamentează științific deciziile, proiectele, fiind un om care citește mult și încearcă mereu să înțeleagă lucrurile și fenomenele în ansamblu. Are răbdare și construiește pe termen lung, fundamentat pe principii solide. A decis să facă dignitas.ro, o platformă colaborativă de fact-checking, pornind de la nevoia acută a societății românești pentru o bună informare. 

“Educația în informatică trebuie gândită la nivel de masă. Se face foarte bine la nivel de excelență, se face foarte prost sau deloc la nivel de masă”, spune Cătălin, care este implicat în proiecte educaționale.


Cătălin Frâncu

Fondator Dexonline & Dignitas

WEBINAR

Economie, business și oportunități în România

20 April 2022, 12:00 - 13:00

Cu background în economie, fost jurnalist și analist economic, Silviu Pop vorbește, în cadrul sesiunilor Loginro, despre economie, dezvoltare, politici publice, despre cum arată viitorul, competitivitate și direcții posibile. Avem, astfel, un overview foarte interesant, la nivel macro, asupra a ceea ce înseamnă economie, business sau randament pe investiții  în România. 

“Cea mai surprinzătoare afirmație pe care o fac este că România e una dintre cele mai performante economii nu doar din Europa, ci din lume”, argumentează Silviu, cu datele în față. Cluj-Napoca e cel mai dinamic oraș din UE, dă ca exemplu Silviu, tot cu datele în față. Silviu vorbește și despre piața imobiliară, pe care o cunoaște foarte bine, chiar și într-un scenariu de posibilă criză economică, dar și într-un scenariu al unei bule imobiliare pe termen mediu. 

Uitându-ne la cât de greu e să faci afaceri în România, există un grad redus de competiție internă. Marjele de profit sunt bune, spune Silviu, uitându-se la cifre. “Nu există destui jucători și sunt multe oportunități aici”, crede el. Costurile sunt mai mici, diferențele față de alte țări mai dezvoltate din Europa sunt încă uriașe, iar problema forței de muncă nu e mai mare ca în alte locuri. Silviu Pop pune lucrurile în context, bazat pe cifre și evidențe, pentru a înțelege toate fațetele contextului economic al României. Este o încurajare, venită de la un specialist, pentru oricine vrea să investească aici. 

Silviu Pop

Head Of Research @ Colliers Romania

WEBINAR

Despre ecosisteme de startup-uri tech, investitori și antreprenori

20 April 2022, 13:00 - 14:00

Andrei are o experiență de 25 de ani în sistemul bancar, din care 15 ani în cea mai mare bancă din România iar de aproape 5 ani lucrează în finanțarea startup-urilor tech. ”Antreprenorul e cel care sare de pe un munte și trebuie să-și construiască parașuta până ajunge jos”, parafrazează Andrei, atât referitor la pasul pe care l-a făcut el însuși către antreprenoriat, dar și despre antreprenorii din startup-urile cu care lucrează.

Ecosistemul este unul important în crearea de antreprenori tech, spune Andrei, dar adaugă și că există 3 ingrediente necesare creșterii numărului de antreprenori: motivație, susținere antreprenorială și finanțare. Dă exemplul Israelului, o țară mai mică decât România, care are o cultură antreprenorială răspândită, susținere puternică atât din partea comunității extinse (inclusiv din diaspora) cât și de la stat, și a ajuns astfel țara cu cel mai mare număr de startup-uri listate pe NASDAQ (peste 70), după SUA.

Proiectul actual principal al lui Andrei și al colegilor lui, Seedblink, este un marketplace ce pune în contact antreprenori din zona startup-urilor tech cu investitori privați. Andrei spune că în România a găsit o nevoie consistentă de a ”democratiza” accesul antreprenorilor la finanțare pentru startup-uri tech, dincolo de nivelul existent al business angels sau al investitorilor de capital de risc. Prin Seedblink, o pătură mai largă de investitori au acces direct în a investi în startup-uri. Tot echipa Seedblink se ocupă și de găsirea și filtrarea startup-urilor tech în România și în regiune, pentru a putea oferi astfel investitorilor ocazionali cele mai bune opțiuni. Pentru antreprenori, Seedblink oferă și susținere directă, atât legală și financiară cât și prin programe de accelerare pentru a pregăti startup-urile pentru investiție. Intenția este de a construi o comunitate, deoarece și investitorii pot contribui (și de multe ori o fac) în mod direct la nevoile startup-urile prin sfaturi tehnice, comerciale sau legale. 

Andrei spune că mai mult de jumătate din antreprenorii de startup-uri tech sunt programatori, dar are și numeroase exemple de oameni de business din zona tech. Ca zone de dezvoltare, cele mai căutate de investitori sunt cele de ”deep tech” (cybersecurity, data analytics, artificial intelligence), dar și din zona de ”health tech” - important e să fie produse disruptive dar și ca echipa de antreprenori pare pregătită și potrivită pentru produsul pe care îl construiesc.

Referitor la diaspora, Andrei spune că Seedblink este un produs gândit și cu implicarea românilor din afara țării, atât ca investitori, mentori sau posibil chiar ca antreprenori. ”Visul nostru e să devenim o platformă europeană”, descrie Andrei obiectivele cu Seedblink pe termen lung.

Andrei Dudoiu

Managing Partner & President of Board of Directors @ SeedBlink

WEBINAR

Cum construim o cultură antreprenorială tech în România?

20 April 2022, 14:00 - 15:00

Cum arată cultura antreprenorială și cum îi dăm un boost? Cum s-au schimbat lucrurile în materie de start-up-uri în ultimii ani? Cum se face trecerea de la servicii la produs? Cum treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor și cum se schimbă mentalitatea?

Mălin Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels, vorbește despre toate aceste lucruri și multe altele în cadrul sesiunilor Loginro, despre cultura antreprenorială în România, despre provocările unui start-up, despre acceleratoare și fondatori și despre mindset-ul de antreprenor.

“Antreprenoriatul nu mai e demonizat, cum era în anii ‘90”, râde Mălin, amintindu-și de începuturile antreprenoriatului în România. S-au schimbat multe însă. 

“Vedem din ce în ce mai mult oameni din zona de business care merg spre tech. Vedem mai multe produse create pornite din nevoi ale verticalelor”, spune Mălin. 

Ce contează când faci un start-up? Nu e vorba doar despre produs, spune Mălin. “Când ai făcut produsul, e ca și când ai o mașină care are doar o roată. Nu merge. Pentru cine face un start-up, cel mai important mi se pare să reușească să adună și să țină în jurul lui oameni valoroși. Singur nu le știi pe toate.”. Trebuie să știi și zona de business, și cum să faci produsul cunoscut. Oamenii din echipă vorbesc despre cum vor evolua lucrurile în viitor.

În evaluarea unui start-up, contează lucrurile pe care le validează start-up-ul respectiv. Fiecare crede că ideea lui e cea mai bună. Nu e suficient. Contează echipa, contează în ce stadiu se află produsul, contează time to market, contează partea de MVP. 

În discuția cu Ana Giurcă, Mălin Ștefănescu vorbește și despre modalitățile de finanțare ale unui start-up, pornind de la celebrul 3F - family, fools and friends, ajungând la angel investing, acceleratoare, venture capital, crowdfunding, fonduri publice, private sau alte forme de finanțare. Și aici, e important cât de în serios își iau antreprenorii start-up-ul. “Sunt soluții de finanțare, important e să ai ce să finanțezi”. 

Verticale identificate de Mălin în zona de start-upuri românești sunt în zonele de fintech, sănătate, mai ales în perioada pandemiei, cybersecurity, care devine și mai importantă acum, în contextul de conflict. 

“Antreprenoriatul e mișto, are farmecul lui și, mai presus de orice, îți oferă libertate. Ce e important e să te bucuri de drum”, concluzionează Mălin Ștefănescu.

Mălin-Iulian Ștefănescu

President @ TechAngels