Project Manager@ Systematic
General Manager@ Systematic
Site Reliability Engineer@ Systematic
Aceasta a fost întrebarea care a traversat sesiunea R&D Days powered by Loginro, ce i-a avut ca invitați pe Lucian Maican, General Manager, Ștefan Teleu, Project Manager și Alexandru Dejanu, Site reliability Engineer, toți la Systematic.
Lucian Maican, cu peste 20 de ani experiență în zona de tehnologie, crede că, atunci când vorbim despre inovație, vorbim despre lucruri care ne fac existența mai ușoară, ne îmbunătățesc calitatea vieții. Uneori, e inovație și în procese, nu doar în produse, spune el. “Nu cred că ne putem permite să nu inovăm”, crede Lucian. Sunt momente când nevoia de inovare este atât de mare încât nu îți poți lua pauză, cum a fost pandemia, dar sunt și momente când trebuie să consolidezi, să construiești pe inovație, să aduci rezultate, să ai un impact în societate, spune Lucian.
Pentru Ștefan Teleu, om cu background în dezvoltare de software și manager pe un proiect de command & control pentru NATO, inovația este ceva ce aduce un beneficiu domeniului public, avansul tehnologic, dar și lucrurile micuțe, incrementale, nu neapărat “breakthrough”. “Inovația poate fi și în felul în care muncești tu personal”, spune el. “Rolul inovației e să îți aducă un rezultat, al creativității e să te împingă peste un hop”, adaugă Ștefan. Ștefan dă exemplul muzicii, unde foarte puține lucruri pot fi considerate noi, dar asta nu le face mai puțin inovative. “S-au luat concepte vechi și s-au dus mai departe”.
Alexandru Dejanu, cu experiență în medical, banking, automotive sau telecom, spune că e important felul în care fiecare percepe inovația și că, oricum, e lucru greu de cuantificat. Contează cum o aplici și cum merge în paralel cu creativitatea. Sunt dobândite sau te naști cu ele, se întreabă Alex. “poți inova fără creativitate”, crede el.
Alex, care a lucrat și în Franța, spune cum acolo există o cultură tehnică și un apetit pentru inovație, care are legătură cu background-ul cultural, dar și cu sistemul educațional. Apetitul vine din urmă spune el, “nu e un switch să dai drumul la inovație”. Ștefan susține această idee, subliniind că sistemul nostru nu ne pregătește pentru activități creative, ci pentru a soluționa probleme. “Așa s-a format cultura, companiile caută oameni care să rezolve lucruri, nu care să vină cu idei. Lucian este de aceeași părere: “La noi se punea problema să stăm cuminți în bănci cu mâinile la spate. Inovația înseamnă să ieși din tipare, să fii outspoken”.
Cei trei invitați au vorbit și despre ce înseamnă inovație în Systematic, care este filosofia companiei, cum sunt gândite produsele și care sunt provocările cu care se confruntă.
De exemplu, în Systematic, nu există conceptul de front end, back end etc, ci doar de software engineer care “îți permite să fii creativ, nu te pune într-o cutie”. “Vorbim de zona de software development din perspectiva de programar epunct. Odată ce ai pregătirea, nu ar trebui să fie foarte complicat să înveți limbaje de programare noi”, crede Lucian Maican. E o formă de inovare, cred oamenii de la Systematic, care le dă libertate și spațiu pentru a se dezvolta.
Lucian, Alex și Ștefan au vorbit și despre câteva dintre proiectele Systematic, cum ar fi Synergy, o platform as a service, un proiect in house, inovator, care folosește tehnologii noi de cloud native și care facilitează timpul în care este livrată o soluție și scurtează feedback-ul.
Mai mult, au vorbit și despre cum se pot echilibra business-ul cu inovația. Da, poate din perspectivă de business nu poți face mereu orice dar, pe de altă parte, nu ai de unde să știi de la început dacă va merge sau nu un proiect. “Dacă nu inovezi, riscul e să stai în confort zone”, crede Ștefan iar Lucian completează “dacă pui frână, nu inovezi”.
Întrebați care ar fi domeniul din România care ar avea cea mai mare nevoie de inovație, toți trei au răspuns la unison: educația!