TECHNOLOGY FESTIVAL

Programat să codezi viitorul

05 Dec - 31 Jan, 2023

Online event

Outspoken 2022

Impactul tehnologiei asupra sănătății psiho-emoționale

06 December 2022, 14:30 - 15:00

Speakers

Mihai Bran

Medic psihiatru, fondator Atlas.app

La Outspoken, Mihai Bran a vorbit despre sănătate mintală și psiho-emoțională și, mai ales, despre cum poate fi ea influențată de tehnologie. 

Content

Cum ne raportăm la binele nostru? 

Experiența ultimilor ani, cea de pandemie, ne-a arătat că e bine să ne uităm și la sănătatea psiho-emoțională, nu doar la cea fizică, mai ales că depresia, conform OMS, a ajuns principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. 

Cum ne raportăm la tehnologie?

Când ne uităm la impactul tehnologiei, vedem că impactul acesteia poate fi atât pozitiv, cât și negativ, în funcție de cum este ea folosită.

Suntem conectați permanent. Cu toții căutăm atenție și atenția este resursa importantă pe care toată lumea vrea să o atragă. Mihai Bran vorbește de o epidemie de scădere a attention span-ului: nu mai reușim să ne concentrăm suficient, între atâtea aplicații și medii care ne solicită atenția. Și nu suntem bombardați doar cu informație, ci și cu diverse triggere care încearcă să ne țină conectați și să ne capteze atenția. 

Mihai Bran dă un exemplu interesant: dacă în 1800 creierul uman era expus la 60-70 de stimuli diferiți pe zi, în momentul de față, conform cercetărilor, se pare că atenția noastră este captată de aproximativ 30.000 de stimuli pe zi. Este o creștere imensă, iar creierul nostru are nevoie de timp să se adapteze acestui schimb de informații fără să dezvolte tulburări. 

Există de asemenea studii care leagă timpul pe care îl petrecem în mediul online cu apariția problemelor de natură psiho-emoțională - episoade depresive sau tulburări de anxietate. Tehnologia ne poate schimba comportamentul, așteptările, dar poate contribui decisiv la starea noastră psiho-emoțională. De exemplu, am devenit atât de obișnuiți ca atunci când trimitem semnale digitale, cum ar fi un mesaj cuiva, să primim răspuns imediat, încât devenim anxioși atunci când lucrul acesta nu se întâmplă. La fel se întâmplă și când suntem conectați la social media, numărăm like-urile sau vedem în feed ce fac alții. Există un impact semnificativ și asupra relațiilor sociale, existând pericolul izolării, dar și asupra sănătății fizice, prin sedentarism. 

Ar trebui să vedem însă și lucrurile bune pe care tehnologia le aduce în zona sănătății mintale, oferind specialiștilor tool-uri pentru a adresa mai bine problemele pacienților sau oferind, în general, un acces mai mare la informație legată de sănătatea psiho-emoțională. Putem afla mai multe și mai ușor despre ce înseamnă depresia, anxietatea sau despre cum se manifestă un atac de panică. Odată cu accesul la tehnologie, și stigma legată de problemele de sănătate mintală începe să dispară. Mihai Bran avertizează însă că informația trebuie să vină din surse credibile, profesioniste. 

Un alt beneficiu cu care vine tehnologia este posibilitatea de a găsi și suport - consultații online cu specialiști în sănătate mintală. Este un trend semnificativ, spune MIhai Bran, de a muta îngrijirea din cabinet înspre casă, prin monitorizare la distanță. Sunt mai mulți pacienți decât specialiști care pot oferi suport, iar prin folosirea unor astfel de tehnologii, un specialist poate fi disponibil pentru mai multe persoane din arealuri geografice diferite. 

Cum ne poate ajuta tehnologia în prevenția și tratarea afecțiunilor mentale și psiho-emoționale? 

Mihai Bran ne povestește și despre inteligența artificială, despre soluții de terapie structurată pentru anxietate sau depresie prin intermediul inteligenței artificiale, prin boți care iau locul terapeuților. 

O tehnologie care prinde din ce în ce mai multă tracțiune e cea a realității virtuale. Sunt terapii standardizate prin expunere în VR pentru, de exemplu, fobii, comportamente adictive, ADHD sau autism. În 2017, FDA a aprobat primul joc cu scop terapeutic, pentru copiii cu ADHD, unde sunt expuși și au de îndeplinit diverse task-uri. 

Un nou trend îl reprezintă Digital therapeutics - soluții digitale prescrise de către medici, care trec prin același proces de aprobare ca un medicament. 

Toate device-urile care adună date, cum sunt ceasurile sau telefoanele mobile, pot ajuta în prezicerea apariției unui episod depresiv, psihotic sau a altor probleme de natură psihică, iar acest lucru este important pentru prevenție.

Watch session