TECHNOLOGY FESTIVAL

Programat să codezi viitorul

05 Dec - 31 Jan, 2023

Online event

Outspoken 2022

Viitorul diplomației și al conflictelor

06 December 2022, 10:30 - 11:00

Speakers

Diplomat de carieră cu pregătire academică în științe sociale și politice și drept internațional, Andrei Țărnea are o vastă experiență vastă în cercetare politică și socială, mediul academic, afaceri guvernamentale și comunicații de criză. Expertiza sa acoperă planificare politică, comunicare publică în afaceri bilaterale și multilaterale, diplomație publică și culturală.

Content

Care este impactul pe care tehnologia îl are asupra diplomației și conflictelor?

“Diplomații sunt oamenii care se ocupă să se asigure că noi avem ciocolată?” 

Andrei Țărnea ne povestește despre cum definiția diplomației dată de un puști de 10 ani este cea una dintre cele mai bune și complete definiții. Pentru că rolul acesteia este de atenuare a conflictelor și creștere a posibilităților de schimb pentru oameni. În același mod, faptul că toți avem în buzunar telefoane mobile și acces la informație instantanee are o mare semnificație asupra modului în care gândim și în care percepem tensiunile și conflictele între state și puteri, dar și asupra felului în care ne raportăm la autorități: “Telefonul mobil din buzunarul nostru era imposibil fără globalizare”.

Trecerea spre noile modele de presă

Un alt punct pe care îl dezvoltă Andrei Țărnea este impactul pe care tehnologia l-a avut asupra consumului de presă și a modului în care primim și ne raportăm la informație. Publicul, spune el, a virat de la consumul de informație bazată pe presă, un filtru responsabil cu reguli bine cunoscute spre un sistem descentralizat, în care granița între creatori de conținut și jurnalist nu mai este foarte clară și vorbim tot mai des despre “citizen journalism”. 

Andrei Țărnea ne dă ca exemplu ce s-a întâmplat când Elon Musk a achiziționat Twitter, iar multe televiziuni mari au căzut în jocuri media, tocmai pentru că există o mare presiune de a produce conținut permanent și imediat, fiind în concurență cu social media. Iar concurența aceasta spre imediat, poate împinge media spre a renunța la anumite mecanisme, precum cele de verificare a informațiilor din mai multe surse.

Speaking truth to power. Impactul media asupra diplomației.

“Noi, consumatori de informație, am ajuns la rândul nostru să vrem informație imediată, explicații de-a gata și cât mai puțină dezbatere autentică”, ne spune Andrei Țărnea. Trecerea la un nou model de media înseamnă și că putem trăi în bule de informație în care primim informațiile pe care le vrem, calibrate de algoritmi, care nu generează disconfort, ajungând să spunem aceleași lucruri, fără a ne mai pune întrebări. 

Conflictele globale s-au schimbat și ele, punctează Andrei Țărnea. Nu mai vedem în mod categoric o opoziție ideologică fundamentală: o lume a libertății versus o lume a totalitarismului. Astăzi lucrurile sunt omogenizate de o teorie a dezvoltării sau a prosperității, spune el, în care competiția nu mai este între bine și rău, ci între modul de distribuție al prosperității, accesul la prosperitate vizibilă și la cât costă telefonul mobil.

Ce nu am mai văzut niciodată la scara la care a ajuns acum, spune el, este nivelul la care tehnologia, în mod particular social media, dar nu numai, este folosită de actori statali și non-statali pentru a transmite dezinformare, pentru a crea campanii de influență bazate pe bucăți de adevăruri care au efecte uriașe. Andrei Țărnea ne dă și exemple de tipul acesta: Brexit, campania privind Covid-19 sau cea privind conflictul provocat de Rusia în Ucraina.

Watch session