Ionuț e de 8 ani în Bosch iar de 4 ani deja conduce zona de inovație din companie. În discuția de astăzi am vorbit mai ales despre inovație: ce înseamnă ea și cum se face.
”O definiție foarte simplă a inovației”, spune Ionuț, ”este o idee transformată într-un nou produs”. La Bosch, se întâmplă în 2 direcții: una este inovația complementară pe produsele deja existente, care le aduce funcționalități noi sau îmbunătățiri, iar cea de a doua este cea exploratorie, în care sunt construite produse noi cu scopul de a deschide noi piețe. Pe aceasta din urmă sunt axați Ionuț și echipa lui.
De altfel,? peste 10% din cifra de afaceri Bosch este reinvestită în R&D, mai spune Ionuț. În Centrul de Inginerie Bosch din România se află peste 1200 de oameni (în Cluj și București), care lucrează pe 3 mari direcții de inovație:
Inovatorii (angajați sau interni) care lucrează pentru Bosch pot primi finanțare 10.000 de euro direct de la companie pentru proiectele la care lucrează autonom, în cadrul unui accelerator intern. Scopul programului este de a încuraja intraprenoriatul, iar dincolo de bani oamenilor li se pune la dispoziție și un coach precum și până la 80% din timpul pe care îl petrec la job.
”Invențiile sunt un sub-capitol al inovației”, spune Ionuț, iar compania îi susține (și premiază) pe cei care vin cu invenții noi. ”Ca să fii un inventator bun însă”, mai spune Ionuț, ”îți trebuie curaj și să îți prioritizezi efortul”.
Bosch caută în continuare colegi pe inovație, cu peste 400 de roluri deschise pe tehnologii diverse.