Cercetare la Siemens: despre project management de digitalizare, Green Mentality și diversitate
T3ch life
by Siemens Romania R&D June 23, 2022 at 2:03 PM

Cercetare la Siemens: despre project management de digitalizare, Green Mentality și diversitate

Vlad lucrează la Siemens ca Design & Development Engineer, în primul rol de după absolvirea facultății. ”Cercetarea m-a găsit pe mine”, descrie el modul în care a ajung să lucreze în domeniu. Vlad crede în design-ul bine gândit, cu perspectivă de viitor și este interesat și de leadership, de modul în care oamenii sunt tratați și cum lucrează ca parte dintr-o echipă.

Am vorbit cu Vlad despre un proiect la care a lucrat, de digitalizare într-un context industrial. Proiectul se numește DIPPS (Digitalization of Industrial Power Plant Solutions), început în Malta cu obiectivul de a tranziționa unități de producere a energie de la un model de ardere a combustibililor fosili la un model sustenabil, ecologic. A fost un proiect complex și sensibil, cu costuri ridicate și mulți oameni implicați, și ține de siguranța energetică a întregii țări, deoarece acele centrale sunt sursa principală de energie a Maltei. Proiectul face parte din ceea ce Siemens numește Green Mentality (axat pe sustenabilitate) iar implementarea a durat 2 ani.

Primul pas în proiect a fost de înțelegere a nevoilor prin adunarea de date. Vlad subliniază însă nevoia de adaptare pe moment; realitatea s-a dovedit a fi complet diferit de planul cu care au plecat la drum. Dispozitivele de colectare date pe care le pregătiseră nu puteau fi utilizate în cadrul centralelor din Malta (din multiple motive logistice). Următorul pas a fost partea de Proof of Concept: identificarea și propunerea de idei ce pot funcționa ca soluții însă necesită testare. Odată rezolvată problema instalării dispozitivului de colectare date, au intrat în partea de implementare a sistemului, ce conține mai multe etape: achiziție de date, pregătire a datelor, notificare evenimente, machine learning și vizualizare a datelor.

În cadrul proiectului, Vlad a făcut parte dintr-o echipă internațională, cu 15 naționalități. El a apreciat diversitatea echipei și o consideră cu atât mai utilă inovației sau găsirii de soluții inedite, ”outside the box”. Ne spune că ”energia” grupului este foarte importantă pentru productivitate și pentru motivație de a reuși. ”Ritualul” ieșitului la masă a fost unul important, deoarece le-a permis schimbul relaxat de idei, mai spune el.

Întrebări la care a răspuns Vlad:

  • Există posibilitatea la Siemens de a lucra pe mai multe proiecte? Ține și de opțiunea personală însă în general oamenii sunt implicați într-un proiect principale și alte câteva secundare (2 sau 3).
  • Există specializări pe anumite industrii sau opțiuni de a schimba industria la Siemens? Nu există o impunere a tehnologiei folosite, oricine poate să vină cu metode noi de a rezolva o problemă (chiar dacă uneori nu se potrivesc). M-ar interesa și dezvoltarea personală pe partea de inteligență artificială.
  • De ce ai nevoie pentru a fi un om bun de cercetare? Curiozitatea, atât pentru a face cercetare cât și pentru a te dezvolta profesional sau personal. Curiozitatea te face să treci și peste obstacole, prin simpla dorința de a afla cum funcționează acel obstacol - și ce e dincolo de el.
  • Ce le recomanzi celor care au curiozitate și vor să intre într-un job de cercetare? Cercetarea variază în funcție de domeniu și de context. Atât în cercetare cât și în IT e important să faci proiecte pe cont propriu, din interes și curiozitate.
What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one