Cum transformi salariul lunar în sursă continuă de venit?
T3ch life NEW
by Loginro September 26, 2023 at 3:03 PM

Cum transformi salariul lunar în sursă continuă de venit?

Ultima întâlnire pe care am organizat-o pentru comunitatea Loginro a ieșit chiar mai bine decât ne așteptam. Am avut în sală peste 50 de participanți, curioși să afle și să discute mai multe despre un subiect foarte important: ce faci cu banii tăi.

Cei trei invitați din panelul nostru, Irina Chițu, Radu Crăciun și Adrian Asoltanie, pe care o mare parte din participanți îi urmăreau chiar dinaintea evenimentului, ne-au vorbit despre cum economisești, în ce (să nu) investești, cât de departe poți să mergi cu riscurile asumate și ce instrumente financiare ai la îndemână. Au venit cu sfaturi, cu resurse, cu răspunsuri, iar discuția pe care noi o estimasem la o oră și jumătate s-a întins la aproape 3 ore.

Care e situația economică?

Radu ne-a vorbit despre specificul contextului economic în care ne aflăm acum și cum friendshoringul, PNRR-ul și viitoarea reconstrucție a Ucrainei pot reprezenta niște oportunități foarte mari pentru România, dacă vom ști să reacționăm corect la ele și vom lua măsuri economice corecte.

În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că există un deficit bugetar mare și încasări mici la buget, că dobânzile la credite continuă să crească, la fel și inflația și că anul viitor este unul electoral în România, lucru care poate afecta felul în care evoluează piața financiară.

Ce să fac cu banii mei? Depinde.

Deși câțiva dintre noi au venit la eveniment și cu speranța că vom afla formula celor mai avantajoase investiții și calea cea mai simplă spre creșterea capitalului, invitații noștri au căzut de acord asupra unui lucru: nu există o rețetă de îmbogățire și sunt mai mulți factori pe care trebuie să îi luăm în calcul când decidem ce facem cu banii noștri: profilul pe care îl avem, cât de multe știm despre piața financiară, ce vrem să obținem și în cât timp, ce obiceiuri avem și chiar cât suntem de emotivi.

Fondul de urgență

Irina ne-a spus că înainte de orice investiție, recomandarea ei este să punem deoparte un fond de urgență constituit din 3-6 salarii, pentru că oricând pot să apară situații neprevăzute și fără un backup riscăm să scoatem banii investiți în alte instrumente în cel mai prost moment, pentru că avem nevoie de ei.

Începe ușor și recurent, ca să îți formezi obiceiul de a investi

Ca prim pas, e bine să căutăm opțiunile cele mai stabile și bine reglementate, chiar dacă ele aduc beneficii pe termen mai lung (fonduri de pensii private, fonduri mutuale, titluri de stat). Însă ne ajută să creăm obiceiuri sănătoase, de a investi lunar o sumă de bani mică de care să uităm. În ce privește fondurile pensii private, spre exemplu, Radu Crăciun ne-a explicat că vom avea beneficii cu atât mai mari cu cât începem de mai devreme. Și e un aspect important pentru sectorul IT, date fiind ultimele propuneri de măsuri fiscale care s-ar putea aplica programatorilor, respectiv contribuția la pilonul 2 ar putea deveni facultativă. Important la aceste instrumente e să ne dăm seama că ele sunt pe termen lung și retragerea investiției mai devreme ar putea aduce dezavantaje, deci e foarte important să ne stabilim de la bun început că aceia sunt bani de care nu vrem să ne atingem.

Ai grijă la emoții

Cea mai frecventă greșeală când vine vorba despre investiții este să ne panicăm. Piața fluctuează și e normal ca și investițiile noastre să fluctueze o dată cu ea. De cele mai multe ori, dacă luăm decizii bazate pe emoții, există riscul să retragem toți banii investiți în cel mai nepotrivit moment. Deși piața financiară este imprevizibilă și sunt mulți factori care o pot influența (cum am văzut în ultimii ani efectele războiului, spre exemplu), instrumentele stabile au tendința de a se stabiliza în timp.

Diversitate

Tocmai pentru că piața este imprevizibilă și în același timp anumite instrumente pot merge foarte bine și altele foarte prost, Adrian Asoltanie recomandă ca, după ce ne-am asigurat că ne-am format niște deprinderi stabile cu sume mici și recurente sau cu ajutorul unui consultat financiar, să diversificăm investițiile pe care le facem.

Cum aflăm mai multe?

Îl poți urmări pe Radu Crăciun pe blogul său www.raducraciun.ro, unde postează săptămânal articole pe teme economice care te pot ajuta să ai o privire de ansamblu asupra pieței financiare și lucrurilor care o pot influența la nivel național, european, global și să te pregătești pentru ce urmează.

Folosește comparatorul financiar FinZoom.ro, dezvoltat de Irina Chițu, pentru a vedea ce instrumente financiare ai la îndemână și care sunt diferențele între ele. Irina va lansa în luna noiembrie (Targul Gaudeamus, 22 - 26 noiembrie, Romexpo) cartea ​​“Secretul Banilor – Educatia financiara pe care nu o înveți la școală”, care va avea un capitol întreg dedicat investițiilor (principiilor/instrumentelor/avantaje și dezavantaje la fiecare, linkuri utile), dar și despre economisire, buget, credite. Pe Irina o găsiți și pe FinZoom.ro, cu articole educative (https://www.finzoom.ro/articole/autori/irina-chitu) și video (https://www.youtube.com/@AnalistiFinZoom/videos)

Pe Adrian Asoltanie îl găsești pe adrian.asoltanie.com, de unde vei putea accesa și podcastul său, aricole, ghiduri și multe alte resurse de educație financiară în care detaliază chestiuni discutate în cadrul evenimentului. Adrian a lansat de curând și cartea Dragă, unde-s banii? - prima carte despre finanțe personale în cuplu.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one