Fost olimpic internațional la informatică, Cătălin Frâncu a plecat în SUA, la MIT, într-o perioadă în care românii abia începuseră să plece la studii în străinătate. Privind în urmă, se bucură că a fost unul dintre cei care a deschis acest drum.
Cătălin vorbește în cadrul sesiunilor Loginro despre lecțiile învățate afară, dar și despre educație, implicare, proiecte precum dexonline, responsabilitate civică și răbdare.
La MIT a învățat cum ar trebui făcută educația. “Ideea deschiderii mi s-a părut de neînțeles”, spune el. Era o altă lume decât în România, o lume care l-a format. “Acolo am înțeles pentru prima oară că educația nu trebuie să fie o corvoadă.”, spune el despre anii formării.
S-a dus prima oară la un stagiu de vară la Google, când erau cel mult 150 de oameni angajați. Vara următoare, a devenit angajatul numărul 501 la Google. Cătălin Frâncu vorbește despre cum era Google la început dar și despre ce pot învăța de aici business-urile românești - de exemplu, partea de acțiuni / opțiuni ca motivație pentru angajați (dar și despre schimbările în cadrul legislativ care ar favoriza acest lucru), dar și despre ritmul nebun de lucru care poate duce la succes. La un moment dat, a simțit că și-a atins limitele, că este o rotiță mică într-un angrenaj mare.
“Am preferat să fiu o piesă centrală într-un proiect mai mic, dar cu utilitate punctuală”. E vorba despre dexonline.ro, proiectul de suflet al lui Cătălin Frâncu, despre care vorbește cu pasiune și responsabilitate. În 2009 s-a întors în țară. “Întoarcerea nu e o decizie în alb și negru. Faptul că poți compara două lumi în care trăit e un nivel de privilegiu, pentru care sunt recunoscător”, spune Cătălin.
“Aș vrea să cresc spiritul civic”, și-a spus Cătălin Frâncu, încercând să facă ceva bine pentru țară, dar și să rămână programator. Cătălin își fundamentează științific deciziile, proiectele, fiind un om care citește mult și încearcă mereu să înțeleagă lucrurile și fenomenele în ansamblu. Are răbdare și construiește pe termen lung, fundamentat pe principii solide.A decis să facă dignitas.ro, o platformă colaborativă de fact-checking, pornind de la nevoia acută a societății românești pentru o bună informare.
“Educația în informatică trebuie gândită la nivel de masă. Se face foarte bine la nivel de excelență, se face foarte prost sau deloc la nivel de masă”, spune Cătălin, care este implicat în proiecte educaționale.