Cum construim o cultură antreprenorială tech în România?
T3ch life
by Loginro May 2, 2022 at 11:15 AM

Cum construim o cultură antreprenorială tech în România?

Cum arată cultura antreprenorială și cum îi dăm un boost? Cum s-au schimbat lucrurile în materie de start-up-uri în ultimii ani? Cum se face trecerea de la servicii la produs? Cum treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor și cum se schimbă mentalitatea?

Mălin Iulian Ștefănescu, președintele TechAngels, vorbește despre toate aceste lucruri și multe altele în cadrul sesiunilor Loginro, despre cultura antreprenorială în România, despre provocările unui start-up, despre acceleratoare și fondatori și despre mindset-ul de antreprenor.

“Antreprenoriatul nu mai e demonizat, cum era în anii ‘90”, râde Mălin, amintindu-și de începuturile antreprenoriatului în România. S-au schimbat multe însă.

“Vedem din ce în ce mai mult oameni din zona de business care merg spre tech. Vedem mai multe produse create pornite din nevoi ale verticalelor”, spune Mălin.

Ce contează când faci un start-up? Nu e vorba doar despre produs, spune Mălin. “Când ai făcut produsul, e ca și când ai o mașină care are doar o roată. Nu merge. Pentru cine face un start-up, cel mai important mi se pare să reușească să adună și să țină în jurul lui oameni valoroși. Singur nu le știi pe toate.”. Trebuie să știi și zona de business, și cum să faci produsul cunoscut. Oamenii din echipă vorbesc despre cum vor evolua lucrurile în viitor.

În evaluarea unui start-up, contează lucrurile pe care le validează start-up-ul respectiv. Fiecare crede că ideea lui e cea mai bună. Nu e suficient. Contează echipa, contează în ce stadiu se află produsul, contează time to market, contează partea de MVP.

În discuția cu Ana Giurcă, Mălin Ștefănescu vorbește și despre modalitățile de finanțare ale unui start-up, pornind de la celebrul 3F - family, fools and friends, ajungând la angel investing, acceleratoare, venture capital, crowdfunding,?fonduri publice, private sau alte forme de finanțare. Și aici, e important cât de în serios își iau antreprenorii start-up-ul. “Sunt soluții de finanțare, important e să ai ce să finanțezi”.

Verticale identificate de Mălin în zona de start-upuri românești sunt în zonele de fintech, sănătate, mai ales în perioada pandemiei, cybersecurity, care devine și mai importantă acum, în contextul de conflict.

“Antreprenoriatul e mișto, are farmecul lui și, mai presus de orice, îți oferă libertate. Ce e important e să te bucuri de drum”, concluzionează Mălin Ștefănescu.


What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one