Despre ecosisteme de startup-uri tech, investitori și antreprenori
T3ch life
by Loginro May 2, 2022 at 11:16 AM

Despre ecosisteme de startup-uri tech, investitori și antreprenori

Andrei are o experiență de 25 de ani în sistemul bancar, din care 15 ani în cea mai mare bancă din România iar de aproape 5 ani lucrează în finanțarea startup-urilor tech. ”Antreprenorul e cel care sare de pe un munte și trebuie să-și construiască parașuta până ajunge jos”, parafrazează Andrei, atât referitor la pasul pe care l-a făcut el însuși către antreprenoriat, dar și despre antreprenorii din startup-urile cu care lucrează.

Ecosistemul este unul important în crearea de antreprenori tech, spune Andrei, dar adaugă și că există 3 ingrediente necesare creșterii numărului de antreprenori: motivație, susținere antreprenorială și finanțare. Dă exemplul Israelului, o țară mai mică decât România, care are o cultură antreprenorială răspândită, susținere puternică atât din partea comunității extinse (inclusiv din diaspora) cât și de la stat, și a ajuns astfel țara cu cel mai mare număr de startup-uri listate pe NASDAQ?(peste 70), după SUA.

Proiectul actual principal al lui Andrei și al colegilor lui, Seedblink, este un marketplace ce pune în contact antreprenori din zona startup-urilor tech cu investitori privați. Andrei spune că în România a găsit o nevoie consistentă de a ”democratiza” accesul antreprenorilor la finanțare pentru startup-uri tech, dincolo de nivelul existent al business angels sau al investitorilor de capital de risc. Prin Seedblink, o pătură mai largă de investitori au acces direct în a investi în startup-uri. Tot echipa Seedblink se ocupă și de găsirea și filtrarea startup-urilor tech în România și în regiune, pentru a putea oferi astfel investitorilor ocazionali cele mai bune opțiuni.Pentru antreprenori, Seedblink oferă și susținere directă, atât legală și financiară cât și prin programe de accelerare pentru a pregăti startup-urile pentru investiție. Intenția este de a construi o comunitate, deoarece și investitorii pot contribui (și de multe ori o fac) în mod direct la nevoile startup-urile prin sfaturi tehnice, comerciale sau legale.

Andrei spune că mai mult de jumătate din antreprenorii de startup-uri tech sunt programatori, dar are și numeroase exemple de oameni de business din zona tech. Ca zone de dezvoltare, cele mai căutate de investitori sunt cele de ”deep tech” (cybersecurity, data analytics, artificial intelligence), dar și din zona de ”health tech” - important e să fie produse disruptive dar și ca echipa de antreprenori pare pregătită și potrivită pentru produsul pe care îl construiesc.

Referitor la diaspora, Andrei spune că Seedblink este un produs gândit și cu implicarea românilor din afara țării, atât ca investitori, mentori sau posibil chiar ca antreprenori. ”Visul nostru e să devenim o platformă europeană”, descrie Andrei obiectivele cu Seedblink pe termen lung.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one