Despre inovație în tehnologie militară cu Ștefan Teleu, Project Manager Systematic
T3ch life
by Systematic June 22, 2022 at 8:08 AM

Despre inovație în tehnologie militară cu Ștefan Teleu, Project Manager Systematic

Ștefan are peste 10 ani de experiență în piața de tehnologie din România, cu background în dezvoltare software și de management proiecte. Astăzi, vorbim cu el în postura de manager de proiect  al uneia dintre echipele din Systematic care dezvoltă produse in domeniul apărării. S-a angajat în companie încă din etapa în care aveau doar o entitate legală în România, aproape ca într-un startup. Ștefan ne spune despre inovație în tehnologie in domeniul apărarii, leadership și motivație.

Systematic lucrează cu clienți din zona de apărare, pe sistem de Command & Control. Mai exact, produsul la care lucrează și Ștefan se numește SitAware HQ, prescurtare de? la situational awareness headquarters. Zona de apărare este una inedită pentru companii românești, ne spune Ștefan, mai ales pe gestionarea organizațiilor și operațiunilor militare de care se ocupă Systematic. O descrie ca o ”aplicație de centru de comandă”, un loc de unde se poate vedea câmpul de bătălie în timp real și lua decizii (printre altele), asemănător unei planșe tactice cu soldați miniaturali, cum ne-am obișnuit din filme de război. Alte utilizări ale aplicației sunt însă și pentru gestionarea spitalelor, în pandemie, pentru sistemele eoliene, sau chiar pentru monitorizarea situației frontului din Ucraina (ca demo intern).

Un mit al muncii în zona de apărare sunt restricțiile de tot felul pentru angajați. Ștefan spune că nu e cazul și că simte mai multă libertate decât în alte proiecte mai puțin sensibile. Sigur, există un nivel ridicat de securitate însă nu este atât de restrictiv ca în alte domenii puternic reglementate (cum ar fi cel financiar).

Modul în care Systematic își dezvoltă aplicația e prin research la nivelul clienților (în mare parte, din NATO), unde preiau problemele pe care ei le menționează și vin cu soluții concrete de tehnologie. Există numeroase limitări în rândul clienților din zona apărării, mai ales din punct de vedere al compatibilităților cu alte produse software, al vitezei de schimbare, a tehnologiilor sau datelor folosite. Ștefan subliniază faptul că înțelegerea nevoilor și realităților clienților e un element cheie în cercetare.

Systematic folosește un model de ”Innovation Lab” pentru a veni cu soluții prin experimente. ”Inovația se întâmplă și la un nivel micro, la modul în care gestionăm echipe, cum tratăm aplicații din perspectiva calității, modul în care recrutăm”, spune Ștefan. El vede inovația întâmplându-se la fiecare acțiune ce împinge proiectul mai departe sau contribuie la creșterea companiei. Consideră că e importantă flexibilitatea, ”ieșitul din zona de confort”, atât pentru inovație cât și ca principiu de performanță în cadrul echipei pe care o conduce. Ștefan vorbește cu plăcere despre leadership, ca un pasionat al domeniului: ”e important să ai capacitatea de a cauta soluții creative și din alte perspective, nu doar din cea tehnică”, spune el. Crede că e important să existe o separare între planurile profesionale și personale, tocmai pentru a putea fi mai performant în activitatea din timpul programului dar și pentru a avea timpul și energia pentru viața personală.

Ștefan vine aici cu un exemplu foarte bun: face și muzică, tocmai și-a lansat propriul album de curând, numit ”Pleb life” (adică pentru oameni obișnuiți, de la oameni obișnuiți). E un talent plecat de la un hobby întâmplător, descoperit în timpul facultății, pe care însă și l-a păstrat de-a lungul anilor până a ajuns să-l transforme într-o adevărată pasiune, cu rezultate concrete. Nu există un secret pentru a începe să faci lucruri sau pentru a-ți asuma riscuri, mai spune Ștefan. Depinde foarte mult de contextul personal, de punctul în viață în care se află o persoană (cu familie sau fără, de exemplu), care influențează sau direcționează deschiderea către risc și ”nou”. Ștefan se declară o persoană cu mintea deschisă către schimbare. ”Nu vreau să-mi neg șansa de a trăi o experiență”, spune el. Crede că e importantă perseverența în orice întreprinde, dar și stabilirea de habits, de obiceiuri pe care le deprindem prin exercițiu zilnic (cum a fost cu muzica): ”nimănui nu-i place partea de la început, când nu se descurcă, pare că e foarte greu în timp ce altora pare că le e ușor”, mai spune el.

În încheiere, Ștefan vorbește despre pasiunea lui pentru Dungeons & Dragons, un joc de tip fantasy care are multiple aplicabilități și în viața reală, în job sau în relațiile cu alți oameni.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one