Etica - sistemul de operare al omenirii
T3ch life
by Loginro July 19, 2022 at 12:02 PM

Etica - sistemul de operare al omenirii

”Putem să stăm 8 ore, poate chiar 10 ore, să discutăm despre ce este etica”, spune Constantin. Etica e un sistem de operare al vieții de zi cu zi. El însă nu se poate instala: trebuie construit încet, pas cu pas. ”Noi îl formăm, îl dobândim prin interacțiunea cu ceilalți”, spune Constantin, și avem nevoie de acest ”software moral sau social” ca să funcționăm. 

Folosim etica din cele mai vechi timpuri (de pe vremurile lui Socrate) pentru a putea să înțelegem drumul pe care îl avem de parcurs în viață și modul în care să ne raportăm la ceilalți oameni din viața noastră. Însă cum se aplică etica în ziua de astăzi în munca pe care o facem, ca parte dintr-o societate complexă? Mai mult: cum putem înțelege și folosi etica în creația de tehnologie sau în cercetarea științifică, sau cum se aplica etica în ceea ce privește inteligența artificială? Ce trebuie să avem în vedere când suntem într-o astfel de postură? Sunt subiecte relevante care ne macină de mai multă vreme. Despre asta (și puțină filosofie) am vorbit cu Constantin, invitatul nostru de astăzi.

Constantin Vică este lector universitar la Universitatea București, unde predă la masterul de Etică Aplicată de la facultatea de Filosofie. Mai predă de asemenea un curs de Cultură Digitală la masterul de Antropologie de la SNSPA și este și cercetător și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

În primul rând, ce înțelegem prin etică?

”Putem să stăm 8 ore, poate chiar 10 ore, să discutăm despre ce este etica”, spune Constantin. Etica e un sistem de operare al vieții de zi cu zi. El însă nu se poate instala: trebuie construit încet, pas cu pas. ”Noi îl formăm, îl dobândim prin interacțiunea cu ceilalți”, spune Constantin, și avem nevoie de acest ”software moral sau social” ca să funcționăm.

Etică, zi de zi

”Ce ajungem să facem tinde să fie pe baza unor scripturi automate”, astfel că etica este un element de filtrare sau limitare a acțiunilor noastre, mai spune Constantin. Etica poate astfel să fie ”tovarășul de drum” al inginerilor și designerilor de tehnologie, deoarece este sistem reflectiv ce îi împinge pe practicanți să își pună singuri întrebări despre răspunsurile pe care le găsesc la probleme din practica de zi cu zi.

Cum învățăm etică?

Etica se poate învăța într-un cadru academic, la masterul de Etică Aplicată, de exemplu, ce adresează ”o dimensiune pe de o parte profesională, pe de altă parte vocațională, sau de dezvoltare personală”, descrie Constantin, ”care urmărește 3 mari direcții, în societate, afaceri, și organizații”:

  • Etică socială, etică politică, etica vieții și interacțiunilor de zi cu zi (roluri ca cetățeni, profesionale, personale).
  • Bioetică și cercetare medicală: despre cum ne percepem propriul corp și propria identitate, despre oamenii viitorului și cum să fim mai buni.
  • Etică a tehnologiilor, în contextul de etică a afacerilor și cultură organizațională.

Au început să apară și cursuri publice sau private, un fel de ateliere de etică, ce pot fi un mod bun de a îi învăța pe oameni cum să folosească etica în deciziile pe care le iau în munca de zi cu zi.

Idei cu care rămânem:

  1. Scrisul este una din cele mai vechi tehnologii, cu propria sa etică.
  2. Lumea în care trăim este una construită prin limbaj.
  3. Responsabilitatea etică se distribuie între companie și angajați, deoarece angajații aduc viziunea și reprezintă cea mai mare forță (mai mult decât capitalul).
  4. Profitul - ”care nu este ochiul dracului, ci banul” - este acel gen de mașinărie care poate crea ceață morală.
  5. Provocările de ordin etic din lume și din tehnologie ale epocii noastre: cea mai mare provocare globală a speciei noastre este schimbarea climatică. O altă provocare consistentă este de a nu lăsa mașinăriile să ne creeze un simulacru de viață, ci să le construim astfel încât să creăm acea viață integrativă pentru toți.
  6. Avem multe informații dar puțin respect sau încredere de sine. Trebuie să fim ”grădinarii inimii noastre” pentru a ne dezvolta personal.
  7. Etica e legată strâns de politică și putere.
  8. Lumea nu se poate schimba în bine dacă nu contribuie fiecare prin a face alegeri bune, chiar cu riscul pierderii (de exemplu a carierei).
  9. Principiul de bază al responsabilității ne cere să nu periclităm viitorul prin ceea ce facem.
  10. Nu știm cum funcționează guvernarea prin inteligență artificială a propriilor gânduri și acțiuni. E probabil că nici oameni care lucrează direct pe astfel de sistem nu își dau neapărat seama deoarece sunt sisteme opace.
  11. Există o ciclicitate a Internetului: newsletter-urile și grupurile de discuție a anilor 90 s-au reîntors.
  12. ”Suntem sursele genetice ale sistemelor de inteligență artificială”: O mare problemă pe care o avem este de înțelegere a contribuției pe care fiecare dintre noi o aduce inteligenței artificiale, deoarece datele sunt ale noastre.

Întrebări din interviu:

  • Cum se aplică etica în cazul companiilor de tehnologie?
  • Cum ar trebui să rezolve companiile probleme de etică?
  • Ar trebui companiile să aibă un departament (sau oameni) de etică?
  • Cum măsurăm impactul din punct de vedere etic al unui produs nou?
  • Dacă AI-ul greșește, cine este responsabil?
What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one