Ne gândim la implicațiile sociale și politice ale tehnologiilor pe care le construim?
T3ch life
by Loginro December 6, 2022 at 10:00 AM

Ne gândim la implicațiile sociale și politice ale tehnologiilor pe care le construim?

Radu Burnete este directorul Confederației Patronale Concordia, organizație care reprezintă, printre altele, și industria de software. 

Radu este însă și pasionat de filosofie, istorie și politică iar pe scena Outspoken a vorbit despre tehnologie din toate aceste unghiuri, oferind o perspectivă fascinantă și profundă asupra subiectului, cu multe întrebări care ne dau de gândit. 

Cum ar trebui să ne raportăm la tehnologie și cum trebuie să reflectăm asupra efectelor pe care le are asupra noastră

Ce impact are tehnologia asupra vieților noastre? “Noi ca societate avem nevoie să reflectăm un pic mai mult la tehnologia pe care o construim”, spune Radu, chestionând multe dintre credințele lumii tehnologice. Cine are timp să reflecte la ce face tehnologia, se întreabă și ne întreabă Radu Burnete.

Radu numește efectul de compresie a cunoașterii tendința de supra-simplificare în mediul digital, aceea de a comprima informația în 120 de caractere sau în trei bullet-uri. Așa cum e creierul nostru construit, argumentează el, avem nevoie să exersăm raționamente complicate iar aceste raționamente se găsesc în cărți. Lumea e mult mai complexă și unele lucruri nu pot fi înțelese dintr-o pagină.

Acum 20 de ani, credeam că tehnologia va fi o forță care va elibera și va democratiza. Părea o forță a binelui. Cu timpul am descoperit că lucrurile nu stau chiar așa, că și forțele binelui au o contrapondere la fel de periculoasă. Că orice tehnologie poate fi folosită în scopuri bune sau în scopuri rele.

De exemplu, platformele contribuie la desocializarea noastră. La fel și munca de acasă, prin intermediul platformelor, la fel și metaversul, o lume unde poți evita ce nu îți convine, un lucru care nu are legătură cu viața reală.

Tehnologia e un instrument și nu o soluție

Radu vorbește despre tentația oamenilor din tech de a spune că lucrează la o soluție. Că tehnologia e o soluție. Nu e, argumentează el. E o unealtă. Dă ca exemplu rețelele sociale, care pot fi folosite atât ca să întărești democrația, dar și ca să o distrugi.

E un motiv de reflecție acesta - ce unealtă construim și ce consecințe politice și sociale va avea? De aceea, trebuie să reflectăm asupra acestor lucruri încă din design, pentru a nu crea niște monștri.

Tehnologia se subscrie întotdeauna politicii, chiar și când nu pare așa

Dacă înțelegem politica drept monopol asupra forței legitime, o definiție clasică a statului, înseamnă că orice tehnologie inventăm, ea se va subsuma, la un moment dat, politicului. Politicul este cel care reglementează, oricât de puțin vrem să credem asta. Atunci când apare o nouă tehnologie, ea e marginală, pare un spațiu liber și nereglementat. Pe măsură ce crește însă și începe să aibă impact, spune Radu, ea va fi reglementată și controlată.

Radu dă ca exemplu blockchain - o soluție tehnologică la ceea ce pare o problemă umană. Când crypto va ajunge însă suficient de important încât să genereze probleme sociale, economice și politice, băncile centrale și guvernele vor vrea să îl controleze. Și vor putea.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one