Nicolai a vorbit la Outspoken despre un subiect interesat și controversat - vaccinurile. A făcut-o însă dintr-o perspectivă a empatiei și a echității, a modului în care tehnologia ajută.
Treaba noastră în tech e să construim lucruri, credea el. Dar realitatea e mai complicată. “Noi în tech, de fapt, rezolvăm probleme din viața reală”.
Nicolai a vorbit despre un proiect făcut la Essensys, compania unde lucrează? - platforma de alocare a vaccinurilor la nivel mondial, pentru Organizația Mondială a Sănătății. Era o problemă de sănătate publică importantă, mai ales pentru țările sărace și foarte sărace, iar modul în care erau distribuite vaccinurile trebuia să fie echitabil.
Sunt țări bogate care își permit să investească bani în vaccinuri, iar o parte sunt direcționate în țări sărace. Modul în care funcționează alocarea de vaccinuri e un model de economie - date de supply, date de demand, peste care vin constrângeri de logistică, geografice, medicale, de păstrare, transport etc.
Problema cea mai interesantă de care vorbește Nicolai e echitatea. Unul dintre lucrururile pe care încearcă programul Covax a încercat să le facă a fost să distribuie echitabil și transparent vaccinurile, iar acest lucru se face, prin design și tehnologie, cu ajutorul software-ului făcut de Nicolai de echipa lui.
Nicolai arată și cum în Africa, în mijlocul junglei, vaccinurile erau duse cu dronele, dar și cu ajutorul vracilor locali, care îi covingeau pe oamenii din comunitate că e nevoie de ele.
Povestea lui Nicolai este una a empatiei și a echității, dar și cum tehnologia poate adresa probleme stringente ale lumii noastre.