Raul nu știe exact de ce s-a întors acasă. “E o întrebare grea. Nu am un răspuns”, spune el. “Nu am venit înapoi pentru ceva concret. Am venit pentru tot ce ține de România. Simțeam că trece viața pe lângă mine, nu eram unde aș fi vrut să fiu”, mărturisește el.
În Germania avea mulți prieteni și un job bun ca inginer proiectant. La petrecerea de plecare au venit peste 40 de oameni, toți prieteni, de toate naționalitățile, printre care un sirian, un neamț și un rus. Se simțea integrat aproape complet, 90%, că de 100% nu poate fi vorba când ești străin; vorbea perfect germană și nu îi lipsea nimic. Nimic concret. “Nu pot să spun că nu mă simțeam ca acasă acolo”, mărturisește el.
“Raul Munteanu a făcut facultatea de inginerie și instalații în Germania, la Munchen, apoi un master în Austria, iar apoi, dupa 7 ani, s-a întors în Romania să lucreze ca Business Consultant”.
Profesional era împlinit. Nu simțea că pierduse legăturile cu România - venea de două-trei ori pe an acasă. Simțea un dor incert, difuz, de lucrurile mici ale României, de omul de la piață, de obiceiurile tradiționale, de atmosfera atât de familiară și, atunci, atât de departe.
“Sunt două decizii bune pe care le-am luat în viață”, numără Raul. Prima a fost să plece în Germania la studii. A doua a fost să se întoarcă acasă.
“Așteptam să obțin un contract de muncă ca să mă întorc. Tot nu venea contractul dar am luat decizia să mă mut în România, fie ce o fi. Dacă nu vine, mă întorc în Germania în 3 luni. A doua zi după ce am luat decizia, am primit trei oferte de muncă. Concluzia e că trebuie să îți dorești.” Raul și-a dorit și s-a întâmplat într-un mod mai frumos decât poate s-ar fi așteptat. Se întâmpla în 2017.
Cum a fost întoarcerea? Reintegrarea? “Când veneam în vacanță, era un timebox clar - trei săptămâni. Cele trei săptămâni erau mereu super frumoase. Când a fost sa mă întorc, mi-am pus întrebarea cum va fi. Atunci am înțeles că, dacă lași totul să te afecteze, nu o să fie bine - atât în Germania, cât și în România. Dacă vedeam, de exemplu, pe cineva care face ceva nepotrivit pe stradă, alegeam să uit imaginea aia”, povestește Raul. “E o chestiune de alegere - ce vrei să vezi și ce nu, ce lași să te influențeze și ce nu”.
Reacțiile celor din jur au fost împărțite.
“Aveam o discuție cu un prieten în Germania care spunea despre România că e plină de oameni necivilizați, de ce să mă întorc. Dar i-am zis că eu, înțelegând germană, aud și necivilazații nemți, așa că nu e o mare diferență”, râde Raul.
“Prietenii din Germania, de alte naționalități decât cea română, au fost triști. De ce plec? Unii nu știau nimic despre România. Reacția românilor de acolo a fost "Cum poți să lași în urmă tot ce ai realizat?". După ce au văzut că am un job mișto și că e ok, mulți iau în considerare să se întoarcă. Am, de pildă, prieteni un cuplu de profesori de limba germană, care s-au întors și ei la vreun un an dupa mine”, își amintește el. Întoarcerea lui i-a inspirat și pe alții sau, cel puțin, i-a făcut să își pună întrebări.
Dintre două oferte, a ales msg România, unde este Project Lead, care i-a oferit exact oportunitatea de care avea nevoie. Știa de ei, știa că sunt din Munchen și că sunt în căutare de ingineri vorbitori de limba germană. Criteriul lingvistic a fost unul important. “M-am bucurat să pot folosi în continuare limba germană, nu aș fi vrut să o pierd după atâta timp și efort investit în a o învăța”, spune Raul.
La muncă, s-a integrat foarte ușor. “Am fost surprins de proiectele mari de la msg și de câți oameni faini sunt, și de cât de multă încredere au germanii în compania din România”, spune el, bucurându-se că responsabilitățile pe care le are sunt importante și că munca sa contează cu adevărat.
Din punct de vedere financiar, chiar dacă pe hârtie salariul său era mai mic ca cel din Munchen, în practică valoarea sa, în termeni de putere de cumpărare, e mult mai mare. Trăgând linie, Raul concluzionează că trăiești mai bine aici ca IT-ist decât în afară. “Multă lume o să zică că nu e adevărat dar eu vorbesc din experiența proprie.”
Pentru Raul, alimentația e foarte importantă. “Calitatea vieții în România e mai bună ca în Germania, din punct de vedere a ceea ce mănânci. Poți să-ți cumperi și în Germania, de exemplu, carne de la o măcelarie bună dar tot nu se compară”, spune el. În termeni de excursii, ieșiri în aer liber însă, Raul crede că era ceva mai bine acolo. Mai nou, îi place să se plimbe cu motocicleta pe drumurile României, cât mai în natură.
Sunt lucruri mici care l-au impresionat la întoarcerea acasă. “Faptul că avem bus-uri în Cluj mai bune ca în Munchen e super tare”, spune el.
În msg România a găsit colegi, prieteni și parteneri pentru fapte bune. Când sora lui a venit cu idee de a dona 100 lei pentru copiii de la o școală din comuna Ciurila de lângă Cluj, Raul și-a dat seama că ar putea ajuta mai mult. Împreună cu un coleg, a făcut un event pe Facebook și în două ore aveau strânși 1000 lei. msg s-a alăturat. “E foarte tare ce faceți”, i-au spus. Decizia de a se implica la nivel de companie a fost un pas firesc.
Au făcut împreună mai multe evenimente și activități cu copiii din comunitate, în care mulți colegi s-au implicat. Printre ele, un focus important a fost pe igiena orală, Raul și colegii lui dându-și seama cât de importante sunt noțiunile elementare de sănătate orală în comunitățile defavorizate. Așa că, printre acțiunile lor, au cumpărat periuțe și pastă de dinți pentru fiecare copil și au chemat studenți de la Medicină să îi învețe pe cei mici cum să se spele corect pe dinți..
E mai simplu să ai impact în România, să faci ceva bun, crede Raul. Și nu regretă nici o secundă că s-a întors, nici la nivel personal, nici profesional.
Vrei să afli mai multe despre msg România și să aplici la un job? Gasesti mai multe detalii aici.