Nu e chiar așa. Există acest mit că în ro tech oamenii nu mai vor să se angajeze, ci să lucreze ca freelanceri, să aibă libertate și să nu mai depindă de un contract de muncă.
Ne-am propus să analizăm tendințele din piață și să vedem care este atitudinea IT-iștilor față de diversele forme de angajare, dar și să vedem care ar fi profilul freelancerului tech.
Se spune că toți IT-iștii vor să lucreze doar pe PFA/SRL?
Nu e chiar așa. Există acest mit că în ro tech oamenii nu mai vor să se angajeze, ci să lucreze ca freelanceri, să aibă libertate și să nu mai depindă de un contract de muncă.
Ne-am propus să analizăm tendințele din piață și să vedem care este atitudinea IT-iștilor față de diversele forme de angajare, dar și să vedem care ar fi profilul freelancerului tech.
Loginro Salary Survey - tendințe
Din ultima ediție Salary Survey, din 2023, studiul Loginro care ia pulsul pieței muncii în tehnologie și analizează trendurile salariale și așteptările profesioniștilor legate de locul de muncă, beneficii și angajator, la care au răspuns peste 5600 de IT-iști, aflăm că 81% dintre ei au un contract standard de muncă, în timp ce 18% au contracte tip PFA/SRL, în timp ce 1% declară că nu muncesc în prezent.
6% dintre respondenți spun că au și contract de muncă și PFA/SRL, adică sunt cei care, pe lângă job-ul lor de zi cu zi, mai fac câte un proiect din când în când, în timpul liber sau cei care s-au angajat pe propria firmă. Dacă ar fi să extrapolăm la totalul profesioniștilor tech, pe care îl estimăm în România undeva în jur de 170.000, ar însemna că aproximativ 30.000 dintre aceștia preferă forme alternative de contractare. E mult, e puțin??
Odată cu modificările Codului Fiscal, la 1 ianuarie 2023, i-am întrebat pe cei care dețin un PFA/SRL dacă schimbările de taxare au vreun impact asupra planurilor lor. 78% au răspuns că își vor păstra PFA-ul / SRL-ul, 5% au spus că se gândesc să îl închidă, 2% se gândesc să îl mute în altă țară, 11% nu au decis încă iar 4% nu știu de respectivele schimbări. În același timp, 1 din 3 professionals cochetează cu ideea de a-și deschide un PFA sau SRL, în timp ce 12% și-au pierdut entuziasmul în această direcție când au văzut noile modificări fiscale.
Un studiu ANIS arată că, în industria de tech, întreprinderile micro (cu 0 sau 1 angajați adică, pe care le putem asocia freelancingului) reprezintă 8% din volumul pieței - 0.7 mld euro adică, cu o creștere stabilă, de aproximativ 100 milioane euro anual, asta fără să luăm în considerare PFA-urile. Același studiu arată că, în ultimii cinci ani, numărul micro-întreprinderilor din zona tech s-a dublat aproape, existând o creștere de 78%.
În privința veniturilor, respondenții noștri ne spun că, în privința angajaților, venitul mediu este 3122 euro pe lună, în creștere cu 20%. Cei cu micro-întreprinderi câștigă 5764 euro pe lună, în creștere cu 34% față de anul trecut, iar cei care dețin un PFA 5377 euro pe lună în medie, în creștere cu 17%.
Mai multe despre schimbările fiscale și despre cum afectează ele piața tech puteți afla în evenimentul Fiscal wisdom - e mai bine pentru un IT-ist să fie freelancer sau angajat?.
Să nu uităm însă că statutul de salariat vine și cu alte beneficii pe lângă contribuțiile plătite, cum ar fi stock/share options, zile de concediu plătite, asigurări medicale private etc.
Profilul freelancerului tech - o analiză Loginro
Am vrut să aflăm și care este profilul freelancerului tech, așa că, la Loginro, am analizat în profunzime datele LinkedIN, identificând profiluri reprezentative.
54% dintre ei au peste 10 ani de experiență, 27% între 5 și 10 ani, 8% între 3 și 5 ani și 5% până în trei ani.
Ne-am uitat și la tehnologiile pe care le folosesc freelancerii. Cei mai mulți lucrează pe Java și PHP (26% fiecare), urmat de Python - 18%, Fullstack - 17%, Frontend -16%, Android - 14%, Node.js și .NET - 13% fiecare, Angular - 12%, DevOps și QA - 10% fiecare și IOS - 9%. De remarcat este faptul că, dintre cei care au spus că știu .NET, 61% au peste 10 ani de experiență, în timp ce la Java vorbim de 54%, iar la Frontend și Fullstack de 46%.
Lemon.io, un marketplace de job-uri pentru programatorii independenți, susține că un programator Python câștigă între 24 (entry-middle level) și 80 (nivel de tech lead) euro pe oră în România, iar pe Java se ajunge la 68 euro/oră.
Vedem deci că freelancerul tipic este bărbat, are experiență de muncă, și care la un moment dat al carierei a decis să renunțe la CIM și a început să lucreze pe cont propriu. De obicei, e specializat pe tehnologii precum .NET, Java, Frontend, Fullstack, Java,. Python și PHP.
Deși cifrele arată că în ultimii ani și mai ales în perioada de după pandemie, interesul profesioniștilor din tehnologie față de forme alternative de contractare a crescut foarte mult, majoritatea pieței este angajată cu contract individual de muncă.
Dincolo, de diferențele financiare și implicațiile legale, pe care le-am analizat și în cadrul evenimentelor organizate cu Anca Grigorescu de la bpv GRIGORESCU STEFANICA și cu Corina Mîndoiu, de la EY România, am identificat ca principale motive pentru care contractele de munca încă ocupă primul loc. Din perspectiva profesioniștilor tech, vorbim de siguranța locului de munca și posibilitatea de a lucra în anumite proiecte. Din perspectiva companiilor, vorbim despre predictibilitate în alegerea și dezvoltarea proiectelor, investiții în resurse umane, dezvoltarea de proiecte specifice, unde nu se preteaza contractele cu colaboratori (din rațiuni de securitate, acces la serverele companiei, licențe speciale, etc).