Tehnologia pe scenă
T3ch life
by Loginro June 17, 2023 at 6:54 PM

Tehnologia pe scenă

La Techsylvania, unul dintre cele mai importante evenimente tech din regiune, care a avut loc la Cluj, AI a fost un subiect cheie. Oameni de la Google, YCombinator, Meta, Stability AI și multe, multe altele au vorbit despre AI, societate, viitor, dar și despre tehnologii specifice. Au avut loc și  workshop-uri (de exemplu MVPs Unleashed: Building Robust Products with Elixir, Data-Driven Predictive Maintenance in Railway, The 3 Key Rules of Building Globally Distributed Teams). S-a vorbit și despre strategie, sustenabilitate, start-ups și investiții, despre specificul local al anumitor business-uri (de exemplu China sau Israel), dar și despre strategie sau sănătate mintală.

Donald Sumbry (Upbound), după o demonstrație la Techsylvania de cum poți folosi Chat GPT pentru eficientiza munca în zona de engineering management și software development, a concluzionat râzând că “Chat GPT is dumb” și că nu îi e teamă că AI-ul va înlocui job-urile din tech. Cel puțin nu pe toate. De ce? Pentru că, ca să știi ce să-i ceri unui AI, îți trebuie multă experiență și multe cunoștințe. Pe scenă a fost și Scott Chacon, co-fondator la GitHub, pe care știm cât de mult îl folosiți cu toții. El spunea cum AI-ul nu este o amenințare pentru locurile de muncă, ci un instrument care poate eficientiza munca, eliminând sarcinile repetitive și mărind productivitatea. Ei subliniază importanța înțelegerii modului în care AI-ul poate fi folosit eficient.

Victoria Albrecht, după ce a glumit pe seama faptului că “toată lumea vrea să-și facă propriul LLM”, neluând în considerare cât costă (1, 2 miliarde, dacă vă gândeați cumva), a arătat și ea cum poți folosi de LLM-urile deja existente, cum poți face software layers peste ele, cum le poți integra și cum poți construi prompt architecture.

Pentru că știm cât de util este copilotul de la Github pentru software developers, vom aminti și ce a spus Qasar Younis (YCombinator, Applied Intuition) - anume că vor exista AI-uri copilot pentru majoritatea tipurilor de job-uri și task-uri.

Tot Qasar Younis a pus pe masă și un subiect hai să zicem fierbinte pentru piața de tech din RO - de ce sunt atât de puține companii de produs și atât de multe de servicii? Mai ales că există atâta talent pe parte tehnică și nu numai. Sugestia lui este ca, dacă vreți să faceți un start-up, să îl gândiți în primă fază local sau regional, pe o piață cunoscută, nu să mergeți direct în Sillicon Valley cu el și să fiți dezamăgiți că e concurență foarte mare, că nu știți mentalitatea și nu vorbiți, metaforic spus, limba.

Vinny Pujji (co-fondator Left Lane Capital) spune același lucru - începe pe piața ta. Iar când vrei să te extinzi pe alte piețe, ia-ți oameni de la fața locului, care vorbesc limba, știu cultura, sunt conectați, extroverți și nu tac din gură.

Probabil că toți oamenii tehnici din sală ar fi vrut să fie Tom Mason, CTO la Stability AI, care a prezentat soluțiile lor open source pentru tot ce înseamnă AI generativ și zonă creativă - de la language model sau text to image, de la generare de voce la generare de video, animații și muzică. Uitați-vă la ce face Stability AI, e interesant tare.

Yossi Mattias, VP-ul Google, a vorbit despre impactul social al inteligenței artificiale, dar și cum trebuie gândit din start pentru a avea efecte benefice pentru societate, evitând bias-ul incorect și abordând riscul existențial cu seriozitate. Mattias a oferit exemple din domeniul aplicabilității AI-ului, cum ar fi eficientizarea semafoarelor pentru reducerea poluării, predicția inundațiilor și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale în zonele mai puțin dezvoltate. Impactul în domeniul sănătății este considerat a fi deosebit de important în viitor.

Lars Rasmussen, co-inventatorul Google Maps, a povestit pe scena Techsylvania despre începuturile aplicației pe care o folosim acum cu toții, cum el și fratele său au vrut să reinventeze hărțile și modul de navigare, cum nu au reușit să găsească investitori și, până la urmă, au vândut la Google care au transformat produsul în ceva folosit practic de toată planeta.

Google a avut o prezență puternică pe scena Techsylvania. Patrick Warnking, noul vicepreședintele pentru Europa de Est, a fost și el acolo și a venit cu entuziasm, îndemnându-ne pe toți să facem mai mult împreună și să investim în upskilling-ul în domeniul inteligenței artificiale. Warnking a subliniat importanța susținerii talentului local și a încurajat învățarea utilizării noilor tool-uri, atât pentru adulți, cât și pentru copii, dând chiar exemple de cum pot fi copiii atrași să înțeleagă tehnologia, evidențiindu-le cum este ea legată de orice domeniu care îi interesează - de exemplu, dacă vrei să salvezi planeta, trebuie să înțelege climate data întâi.

Bradford Cross, fondatorul și CEO-ul Two Lions, a prezentat idei radicale referitoare la viitorul global. El a anticipat colapsul marilor puteri precum SUA și China, în noua eră a tehnologiei, și a susținut dezvoltarea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, a unor orașe-stat descentralizate. Cross consideră că guvernele sunt ineficiente și vor deveni irelevante, în timp ce tehnologia blockchain va fi un major disruptor pentru sistemul financiar global. El a evidențiat importanța automatizării în R&D cu ajutorul inteligenței artificiale, spunând că noi medicamente și noi materiale vor fi descoperite așa.

Sharon Gai, autoare și expert în ecommerce, a vorbit însă despre ce înseamnă comerțul în China, despre specificitățile aplicațiilor de shopping, despre influencer marketing și cum este el acolo sau despre strategiile de pricing ale companiilor chinezești. Prețurile mici sunt, de obicei, și un model de a intra pe anumite piețe, de a aduna date și de a câștiga cotă de piață. Consumatorii chinezi iau decizia de cumpărare pe baza video-urilor la care se uită (89%) și 84% așteaptă ca experiența lor de shopping online să fie personalizată, altfel nu cumpără. Iar live streaming-ul influencerilor pe cel mai mic aspect al vieții este un fenomen.

JP Castlin, expert și consultant în domeniul strategiei, și-a exprimat scepticismul cu privire la planificare și a evidențiat trei motive pentru care oamenii se bazează pe ea: indoctrinare, dorința de control și predictibilitate, și frica de eșec și rezistența la schimbare. El a susținut că planificarea adesea duce la eșec din cauza agenției angajaților, limitărilor datelor istorice, birocrației și lipsei deschiderii față de inovație. Castlin a subliniat nevoia unei schimbări de paradigmă în strategie și a încurajat adaptabilitatea, echilibrul între explorare și exploatarea resurselor deja existente și conștientizarea limitărilor planurilor prea detaliate. NU există un singur drum spre succes, așa cum am putea crede.

Al Doan, Missouri Star Quilt Company, a fost o prezență simpatică pe scena techsylvania, povestind cum un business de miliarde acum a pornit de la o mașină de cusut cumpărată mamei lui în timpul crizei financiare. A început să o filmeze și să posteze pe YouTube. De atunci, au deschis nenumărate ateliere de quilting (practic au cumpărat două orășele mici din SUA), au vânzări imense și milioane de vizualizări pe video-uri și tutoriale.

Ne-a plăcut la Techsylvania, găsind acolo un echilibru bun între subiecte, vorbitori excelenți, atmosferă relaxată și o efervescență care confirmă locul solid al Clujului pe harta industriei tech din România.


What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one