AI Storm - Ion Moldoveanu, de vorbă cu comunitatea Loginro
T3ch life Events
by Loginro June 22, 2023 at 2:10 PM

AI Storm - Ion Moldoveanu, de vorbă cu comunitatea Loginro

Foarte interesant a fost la prima întâlnire Loginro în format fizic. S-a adunat o frumoasă comunitate de oameni din tehnologie, veniți să discute cu Ion Moldoveanu despre impactul AI asupra job-urilor. Discuțiile, moderate de Ana Giurcă, au mers, bineînțeles, mult mai departe, chiar spre singularitate, etică, creativitate și cum ar putea arăta viitorul.

Ion Moldoveanu are un doctorat susținut chiar în luna în care s-a lansat ChatGPT despre impactul tehnologiei în societate - “Gestionarea impactului transformării digitale asupra viitorului muncii”. Cum râdea chiar el, lucrarea posibil deja să fie outdated - la cât de rapid se mișcă lucrurile în tehnologie. “De când cu ChatGPT, vorbim de schimări masive în căteva luni”, spunea Ion, amintind de ritmul marilor tehnologii care au schimbat lumea - scris, tipar, motor cu aburi, tranzistor, internet, între care au trecut perioade considerabil mai lungi de timp, zeci, sute de ani.

Jobs & Skills

S-a vorbit mult la evenimentul Loginro despre ce poate, ce nu poate și ce ar putea să facă AI-ul și ce skill-uri vor trebui să aibă oamenii din tehnologie într-un viitor nu foarte îndepărtat.

În cercetarea pentru doctorat, Ion Moldoveanu a văzut că atât specialiștii IT, cât și companiile sunt conștienți de schimbarea și progresul accelerat al tehnologiei și se adaptează. Specialiștii IT, aflați în centrul evoluției tehnologice, nu văd această schimbare neapărat ca o amenințare.

La fel, companiile, indiferent de dimensiune, înțeleg nevoia de reskilling, de investiții și de sprijin pentru angajați în acomodarea cu noile tehnologii.

Totuși, Ion Moldoveanu a observat că nu suntem la fel de bine pregătiți în domeniul politicilor publice. Se pune problema cum să ne adaptăm noi, ca societate și sistem educațional, pentru a dezvolta competențele necesare pentru viitor. Cum pregătim societatea pentru ceea ce urmează? Aceasta este o provocare pe care o are în vedere.

Vor apărea și alte joburi - unele care țin de etica AI-ului, de dezvoltarea responsabilă a tehnologiei, va fi nevoie de oameni care vor programa mașinile sau de educatori pentru AI. Și multe altele.

Ana întreabă care sunt acele skill-uri care vin și ne păstrează relevanți în fața AI-ului. Răspunsul e simplu, spune Ion, “ce poate și ce nu poate să facă AI-ul”. “Noi scriem cod pentru oameni și avem de-a face cu oameni”, s-a spus din public. People skills sunt deci importante, pentru că “AI-ul nu are empatie”. S-a discutat și despre frontend engineering, dar și despre o nouă categorie de skill-uri, aceea de a scrie prompt-uri. “Noi avem sens pentru a face lucrurile, deocamdata AI-ul e o unealta care nu are sens. Etica, creativitate, inovare”, spune Ion.

Daniel intervine din public “ce va ramane mereu e skill-ul de învățare continuă. E drept ca si masinile invata, deci e într-un fel o competiție. Dar despre asta e vorba, tu tot timpul trebuie să înveți ca să rămâi relevant, să înveți să folosești tool-urile cât mai bine, să ai deschidere către toate tehnologiile, sa ții pasul cu piața”. Ion comentează cu un Alice in Tara Minunilor: “Trebuie să alergi foarte bine ca să poți sta pe loc”.

Tot din public, un comentariu simpatic tare - “eu sunt programator, zilnic folosesc chat gpt 4 și am conversații mult mai de calitate decâtt cu colegii, găsesc lucruri ezoterice despre librăriile pe care le folosesc, insight-uri. Chiar dacă nu este spot on mereu răspunsurile pe care le caut, am învățat să evoluez conversația și să obțin ce am nevoie. Îmi schimbă mult munca de zi cu zi. Skillurile mele nu știu ce rol mai au, ma refer la cele low level. Deci simt ca munca mea va evolua spre ceva mai high level, doar ca nu știu încă în ce formă”.

Ce înseamnă pentru numărul de locuri de muncă? Având în vedere că ne confruntăm cu un deficit foarte mare de programatori de ani de zile, comentează Ana Giurcă, care doar a crescut de la an la an, cu siguranță că și dacă o parte din task-urile programatorilor vor fi preluate de către AI, tot nu vom vedea în perioada următoare IT-iști șomeri. La nivel european, deficitul este undeva la 500 000 de programatori.

“Joburile încep să se suprapună”, spune Ion Moldoveanu. Folosind chatgpt, un programator acum trebuie să înțeleagă business-ul, un analist trebuie să înțeleagă tehnologia. “Dacă să scrii cod devine ușor, atunci e important să înțelegi business, nevoile de piata. Atunci job-urile de programator, analist sunt combinate cu altele”.

Un alt unghi aruncat în discuție a fost al faptului că AI-ul ar putea de fapt să ne dea mai mult de?

muncă, dacă ne uităm la cum a evoluat tehnologia în ultimii ani. Dezvoltarea unui website acum implica mult mai mult decât acum 10 ani, de la design, la analytics, securitate etc.. Este un risc ca același lucru să se întâmple și cu dezvoltarea tehnologiilor emergente, e posibil ca noi să ne creăm o lume mai complicată de fapt, deși acum ni se pare că ne ușurează munca.

Ion îl citează pe Yogi Berra - “E dificil sa faci predicții, în special despre viitor”. Se întâmplă să fie și citatul preferat al Anei. Se întoarce din public un citat de-al lui Kurzweil: “Viitorul nu mai e așa cum era odată”. Lupta în citate continuă cu unul din partea Cristinei - “AI-ul e ultima mare invenție a omenirii”.

Schimbarea

De altfel, s-a vorbit despre multe subiecte la AI Storm, prima dintre întâlnirile offline Loginro. Fiind o discuție liberă, s-a ajuns chiar să vorbim despre cum AI-ul influențează toate aspectele vieții noastre, de exemplu dating-ul sau lecturile, dar și despre istoria informaticii.

De exemplu, Ion spunea cum, inițial, computerul era un job, însemna un fel de contabil, fiind mai degrabă făcut de femei în al doilea război mondial. Abia apoi tipologia programatorului a devenit bărbat tânăr, care stă în întuneric, bea cola, fumează și știe o grămadă de lucruri. Acum job-ul de IT-ist? prespune comunicare, lucrul în echipă, lucratul global, skill-urile în IT sunt complet diferite față de cele ce erau necesare acum 20 de ani. Lucrurile s-au schimbat mult și se tot schimbă, noi nu știm cum va arăta această profesie în câțiva ani.

Cum reglementăm? Sigur va depinde foarte mult de continentul pe care ești, s-a comentat în discuție. Probabil UE va avea o reglementare mai puternică decât vom vedea în SUA. Dar mai e un aspect important, respectiv, ce se întâmplă cu cei care nu vor reglementa. “E nevoie de unul singur, cum ar fi China, și deja devine complicat”. Discuția merge mai departe, și pentru lucruri precum bio-ingineria, cum vom stabili și acolo ce este etic și ce nu. Ce facem dacă noi punem anumite bariere etice în dezvoltare și alții nu?

Mediul IT e cel care provoacă schimbarea, s-a spus la AI Storm și toată lumea a fost de acord. Sigur ca sunt și alte zone precum ingineria genetică, biomedicina și alte zone cu avansuri foarte puternice. Dar pe zona de tehnologie și mai ales pe AI, automatizari, machine learning, IT-istii sunt cei care produc schimbarea. “Noi facem multe joburi să dispară, dar în același timp și jobul nostru este transformat”, spune Ion Moldoveanu.

Ce ne așteaptă în continuare, să se întâmple aceste tip de schimbări de paradigmă în societate în luni, chiar în zile, se întreabă Ion și noi alături de el. Este singularitatea aproape? Punctul în care nu ne mai putem imagina ce se întâmplă în societate? “Atunci când chatGPT ne va spune cum ar trebui sa fie următorul chatGPT vom fi aproape de acel moment”, spune Ion.


Seria de evenimente Loginro Talks este susținută de Siemens.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one