Un loc cu oameni dragi și proiecte frumoase
T3ch life Companies
by Siemens Romania R&D November 9, 2021 at 1:26 PM

Un loc cu oameni dragi și proiecte frumoase

Simt că mă pot baza din punct de vedere profesional pe colegii din Siemens. În plus, aceștia sunt deschiși către construirea unor relații calde. Am reușit să mă apropii de ei mult mai repede decât am putut să o fac în Franța. Aici nu se limitează totul la ce ai făcut la muncă, ți se oferă și sprijin în viața de zi cu zi. Așa am crescut, într-o societate în care, timpul petrecut împreună la muncă ne leagă și ajungem să fim ca o a doua familie. 

Când am plecat în Franța, nu îmi imaginam că voi rămâne acolo mai mult de șase luni. Aveam un job bun în România și un apartament în centrul Bucureștiului, însă oportunitatea de a lucra în Paris, la cel mai mare centru de inginerie și design de autovehicule din Europa, a fost greu de refuzat. Era un contract temporar. S-a transformat într-unul permanent.

Am terminat Universitatea Politehnică din București, secția franceză, iar primii pași în carieră au fost la o mică firmă din București cu proiecte din Franța. Am fost plăcut surprinsă de propunerea de a lucra 6 luni la Paris și am acceptat imediat, deși nu avusesem niciun gând de plecare până atunci.

Relocarea a fost rapidă, alături de partenerul meu de viață și, în scurt timp, am început să ne simțim ca acasă. Nu ne gândeam să ne mai întoarcem. Ni se părea ca acolo ne simțim cel mai bine. Dacă la început, Otopeni, însemna „acasă”, după o vreme „acasă" a devenit Charles de Gaulle.

La început, îmi lipseau prietenii. Treptat, a început să-mi lipsească și mâncarea românească: îmi era poftă de telemeaua noastră, ne săturasem de brânzeturile și dulcețurile locale. Cum să te saturi de brânzeturile franțuzești?! Se întâmplă, când gustul de acasă, al copilăriei și al familiarului, e altul.


Ce îmi mai lipsea, însă, în perioada de început, era și apropierea dintre oameni. Nu înțelegeam cum oamenii care lucrează împreună sunt atât de străini unii de alții, emoțional vorbind. Prima impresie despre noii mei colegi a fost că sunt mai distanți, mai reci. Când am intrat în echipă, a fost foarte important pentru mine să îi cunosc mai bine, să aflu ce hobby-uri au. Mi se părea neobișnuit să lucrezi cu cineva timp de mai muți ani și să nu știi nimic despre el. Așa că am fost cea care a inițiat comunicarea și am apropiat oamenii.

M-am integrat cu ușurință în echipă și păstrez încă legătura cu colegii, la mult timp după plecarea din companie. Mi-am făcut mulți prieteni români, am intrat în comunitatea extinsă a diasporei românești din Paris și de aceea, revin cu plăcere în vizită de câteva ori pe an.

Jobul îmi oferea multe satisfacții; lucram alături de alți 10.000 de oameni, într-un spațiu de birouri conceput ca un mic orășel ce oferea angajaților toate serviciile necesare de zi cu zi, de la bancă la restaurante. Iubesc să merg la muzee, iar Parisul este, într-adevăr, unul dintre orașele muzeu, care respiră artă și cultură. Parizienii îmi păreau relaxați, chiar dacă uneori distanți. Nu-i vezi supărați, îi vezi zâmbind pe stradă. Se mulțumesc cu mai puțin, iau viața așa cum vine. Este una dintre lecțiile pe care am învățat-o acolo: să trăiesc în prezent și să iau viața așa cum este.

Cu toate acestea, sistemul social de acolo nu mi s-a părut de invidiat comparativ cu cel din România. Și acolo serviciile si asigurările medicale private sunt de preferat celor oferite de stat. De asemenea, locuințele apropiate de școlile cele mai bune sunt mai scumpe, ceea ce presupune eforturi financiare suplimentare. Transportul public este uneori imprevizibil din cauza grevelor, iar sentimentul de siguranță pe străzi lasă de dorit, mai ales noaptea.

Întoarcerea a fost aproape la fel de bruscă precum plecarea din țară, ca urmare a unui eveniment nefericit în familie. Pierderea tatălui m-a făcut să vreau acasă, alături de cei dragi. Am realizat că nu poți da timpul înapoi și familia e mai importantă.

Odată ajunsă acasă, căutarea de job a fost simplă și rapidă. Aplicasem la trei joburi, dar am simțit o legătură cu Siemens încă de la primul interviu și am renunțat la celelalte oportunități. Mi-au plăcut foarte mult interacțiunea, proiectele, persoanele, încât am decis că nu mai are sens să încerc și în altă parte. A fost o tranziție ușoară, m-am obișnuit rapid cu colegii de muncă, care au fost foarte primitori. Astfel, Siemens a devenit o doua casă, un loc cu oameni dragi și proiecte frumoase.

Simt că mă pot baza din punct de vedere profesional pe colegii din Siemens. În plus, aceștia sunt deschiși către construirea unor relații calde. Am reușit să mă apropii de ei mult mai repede decât am putut să o fac în Franța. Aici nu se limitează totul la ce ai făcut la muncă, ți se oferă și sprijin în viața de zi cu zi. Așa am crescut, într-o societate în care, timpul petrecut împreună la muncă ne leagă și ajungem să fim ca o a doua familie.

Pentru mine, calitatea vieții în România este mai bună decât cea din Paris. O simt zi de zi, atât din punct de vedere al veniturilor și cheltuielilor zilnice, cât și al distanțelor parcurse și al agitației zilnice. Elimin stresul transportului, care era destul de mare. În Paris făceam și o oră și jumătate până la birou. Orele acestea chiar contează, poți să le petreci într-un parc sau cu familia. Acum locuiesc aproape de pădure lângă Brașov, îmi plimb câinii zilnic, merg la filme și la teatru. Îmi place să fiu înconjurată de oameni.

Nu cred că azi aș mai pleca din țară, dacă mi s-ar oferi o oportunitate similară cu cea de acum 8 ani. Consider că a fost o experiență multiculturală valoroasă, dar viața pe care o am acum mă mulțumește pe deplin.

Celor care vor să se întoarcă în România, le recomand să citească o carte - București, de Paul Morand. Știm că România nu e perfectă, dar dacă îți tresare inima și zâmbești la citirea cărții, e clar că ar trebui să te întorci acasă.

Raluca Maria Repanovici, Portfolio Manager, Siemens Romania


Activitatea de cercetare și dezvoltare Siemens este reprezentată în România de echipele Siemens Advanta Development și Siemens Technology, cu sedii în București, Brașov și Cluj-Napoca. Furnizăm servicii de dezvoltare de produse pentru hardware, software și inginerie, în domeniul energiei, industriei, e-mobilității și infrastructurii inteligente. De asemenea, suntem experți în servicii și soluții IT, unde aplicațiile web, mobile și SAP sunt dezvoltate și testate de inginerii noștri. Echipele noastre de cercetare și dezvoltare sunt active în domeniile proiectării electronice, analizei afacerilor, securității cibernetice, inovației software și sistemelor și sistemelor încorporate.

Vrei să afli mai multe despre echipa Siemens și să aplici la un job? Click aici.

What else can you do

Since you scrolled down here
lets enjoy this a bit more!

Blind peek another awesome story

Share this one