Dacă lui Rareș Ștefan, Chief Strategy Officer la Bitdefender, i-ar plăcea mai mult să vorbească despre el, cu siguranță ar deveni personaj de carte sau de film. Mai mult, dacă lui Rareș i-ar plăcea să vorbească mai mult în spațiul public, ideile lui ar fi unele provocatoare, care ne-ar face să ne gândim mai mult la țara și la lumea în care trăim.
Rareș s-a întors acum 10 ani în România nu din motive practice, nici profesionale, ceea ce înțelegem de obicei prin practic și profesional când vine vorba de întoarcerea diasporei în țară. Nu, avea tot ce îi trebuia în Canada. Acolo, a construit câteva companii de tehnologie, în zona securității informatice, la cel mai înalt nivel.
S-a întors să schimbe ceva în România, să construiască. Și e ferm convins că e singurul motiv relevant să te întorci în țară - să vrei cu putere să schimbi ceva. “Mi-am imaginat că lucrurile se pot schimba, mereu am fost un teribilist, un naiv.”
“Teribilistul”, cum își spune el, curajosul, cum l-am văzut noi, a plecat din tara după evenimentele din iuniei ‘90. Plănuia să ajungă în SUA, unde avea bunicii, a ajuns în Canada.
Și-a început cariera ca programator-analist, după care a studiat fizică și computer science la Universitatea Concordia din Montreal. În ‘95, a avut primul job real, spune el, în Canada, la un system integrator, Microsource, unde a construit, ca intraprenor, primul firewall centralizat, bazat pe dark fiber. “În final, am construit una dintre cele mai interesante companii de informatică, numită ThirdBrigade, pe care am vândut-o la TrendMicro”.
Nu avea absolut nici un gând să se întoarcă acum 10 ani. Pierduse conexiunile cu România, își adusese toată familia în Canada, rămăsese cu revolta și dezamăgirea că după Revoluție nu s-au schimbat lucrurile așa cum Rareș, adolescentul rebel de atunci, visa. Două lucruri au contat: întâlnirea cu cei care au construit Bitdefender și speranța rămasă că lucrurile se pot schimba.
“Întâlnirea cu cei care au construit Bitdefender a fost întâmplătoare. Ne-am povestit viețile și ne-am împrietenit imediat.”, povestește Rareș despre momentul care l-a convins să se întoarcă. A venit la Bitdefender ca intraprenor și a construit tot ce înseamnă divizia de soluții de securitate pentru companii, expertiza lui fiind în zona de enterprise security. “Am fost fascinat de mințile de la Bitdefender”, își aduce el aminte. Nimic nu s-a schimbat. Și acum e la fel de fascinat și mândru de ce se întâmplă în interiorul companiei.
E tranșant când vorbește de întoarcerea diasporei. “Singura motivație relevantă să vii înapoi în România e să schimbi lucrurile, dacă îți pasă, dacă crezi că poți să contribui în a face ceva ce nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Orice altceva ascunde de fapt lipsa de adaptare”. El crede că sunt oameni nomazi, care se adaptează și învață din culturile altora, și oameni care nu se adaptează, pentru care dezrădăcinarea vine ca un șoc cultural. “Nu e nimic greșit nici într-un fel, nici în altul”, spune el.
“Majoritatea celor plecați, când se întorc, încearcă să regăsească timpul așa cum l-au lăsat. S-au întors nostalgic, să regăsească timpurile când erau mai tineri. Și eu, când am venit, am vizitat locurile copilăriei și adolescenței. Nostalgia a pierit instantaneu pentru că încercam să găsesc timpul și timpul e, de fapt, unidirecțional. Amintirile pe care ni le formăm se contorsionează în timp”, filosofează el.
Înțelege de ce tinerii vor să plece dar îi înțelege și pe cei care, la fel ca el, se întorc să schimbe ceva. “Îmi este imposibil din punct de vedere moral să stau de vorbă cu un tânăr și să îi promit că în 10 ani schimbăm lumea. Asta am crezut și eu acum 10 ani”, spune Rareș, care încă încearcă să o schimbe.
La Bitdefender, spune el, lucrurile sunt flexibile. “Noi, ca să menținem talentul, încercăm să acomodăm și îi facilităm condițiile să lucreze de oriunde”. Companiile românești, mai ales una atât de mare și importantă ca Bitdefender, sunt conectate la fluxul global, iar asta e ceva ce contează pentru oameni.
“Poți pleca să cauți decența în speranța că te vei întoarce după ce alții vor face ceva. Sau poți încerca să faci tu”, spune Rareș. Speră ca România să atingă o masă critică, care să se implice la nivel social. Dar, crede el, există pericolul izolării într-o bulă socio-economică a oamenilor cu venituri mari, cum sunt cei din tehnologie.
Vrei să afli mai multe despre Bitdefender și să aplici la un job? Click aici..